Вълнение, изненада и истинска наслада от джаза в най-класическата му

...
Вълнение, изненада и истинска наслада от джаза в най-класическата му
Коментари Харесай

С неясни мотиви на Община Варна: Джазът влезе във Военноморския клуб, но не го пускат в Юнашкия салон

Вълнение, изненада и същинска приятност от джаза в най-класическата му форма – това предложи на варненската аудитория второто събитие от новия фестивал „ Варненски джазови дни “. Както „ Петел “ към този момент писа, новата музикална демонстрация, появила се като резултат от станалото обичайно отбелязване в града ни на Международния ден на джаза 30 април, започва още на 14 април с музикална работилница с наставник варненският тромпетист Нейко Бодуров.

Миналата вечер пък Военноморският клуб (познат и като ДНФ) отвори залата си за забавната стратегия Jazztory. Тя среща публиката със две от значимите персони от света на импровизаторската музика - Финиъс Нюборн и Ела Фицджералд.

Зад рояла застана младият и доста надарен Теодор Петков. Той извърши музиката на един от най-виртуозните джаз пианисти на всички времена Финиъс Нюборн. Феноменалните механически качества на Нюборн съчетани с страст и хармония основават жанр, който продължава да въодушевява до през днешния ден.



С вокално майсторство Лили Илиева пресъздаде някой от джаз импровизациите на ненадмината Ела Фицджералд. Лили Илиева призна пред публиката, че се е посветила на джаз музиката точно поради Ела, като фантазията й е била един ден да звучи като нея. Музикалните осъществявания бяха отлично допълнени с кино фрагменти, разказващи за живота на двамата именити музиканти, както и от увлекателните думи на Борислав Петров, който е барабанист и създател на Jazztory. В концерта участваха и Михаил Иванов – контрабас, както и главният мотор на „ Варненски джазови дни “ - Нейко Бодуров.



Едно от най-хубавите неща е, че за следващ път варненските джазмени откриват нова сцена, на която тази велика музика може да звучи съответно. Макар залата на Военноморския клуб да е надалеч от положението на красивата му фасада, актуализирана неотдавна, звукът на импровизациите вдъхна живот на мястото, което явно се нуждае от сериозен ремонт.



Ще припомнил, че през предходната година музикалната общественост Bandwagon, която осъществя новия, втори за Варна джаз фест, направи в действителност запаметяващо се събитие в Юнашкия салон. Атмосферата беше незабравима за всички участвали и сподели, че този знак на спортната история на града има доста огромен капацитет да е сцена на културни събития.

Първоначално се очакваше джазът да се завърне в Юнашкия салон за кулминационната точка на фестивала на 29 април, с концерта „ Кралете на попа “, въодушевен от музиката на Майкъл Джексън, Принс и Стиви Уондър, с присъединяване на Елена Кокорска, Александър Славчев, Нейчо Петров – Реджи, Нейко Бодуров, Стоян Роянов – ЯЯ, Бисер Михайлов, Ивелин Атанасов, Радослав Славчев, Николай Данев и DJ JIJO.

Оказа се обаче, че общинската сцена, която беше толкоз гостоприемна през предходната година за младите джазмени освен от Варна, само че и от София, внезапно е станала „ несъответствуваща “ за концерти. Каква е повода е много неразбираемо, а смяната на мястото – изненадваща, още повече, че общината подкрепя „ Варненски джазови дни “ с финансиране.

В последна сметка, най-мащабната демонстрация от новия фестивал на Варна ще се състои в двора на Археологическия музей на 29 април, като началото е оповестено за 19:30 часа.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР