Валери Симеонов трябва да отговори на няколко въпроса. Кога за

...
Валери Симеонов трябва да отговори на няколко въпроса. Кога за
Коментари Харесай

Цветелин Кънчев: Не трябва да говорим за етническа интеграция на ромите

Валери Симеонов би трябвало да отговори на няколко въпроса. Кога за последно е заседавал Националният съвет за съдействие по етническите и интеграционните въпроси и има ли потребност изобщо от него? Според мен този съвет е безусловно непотребен и импотентен. Това сподели пред камерите на БТВ водачът на " Евророма " Цветелин Кънчев. Аз също не съм почитател на Валери Симеонов, само че той изясни, че в никакъв случай не е слагал под един знаменател всички роми.

Ние сме парламентарно показани посредством съдружното ни съглашение с партия " Воля ". Там ясно е записано, че би трябвало да има 0% приемливост към хората, които не желаят да се интегрират. В това отношение сме на едно мнение с Валери Симеонов. Тези 80 млн. отпуснати за ромското включване ще отидат при другите стотици милиони. Обиколете махалите и попитайте ромите дали са видели нещо от тези пари. Ще ви отговорят твърдо не. Не би трябвало да приказваме за етническо консолидиране, а за обществено. С тези пари ще стане циганска работа, само че свършена от българи, които са непрофосионалисти. Трябва да се направи проверка на всички стотици милиони прахосани за Ромската декада. Очаквам Валери Симеонов да направи това до 2 месеца. Категорично не съм склонен всички роми да се поставят под един знаменател. Трябва да се спре с превръщането на роми в пиявици. Повечето роми желаят да си живеят обикновено, разкри Кънчев. Гост по тематиката беше и общественият заместник-министър Зорница Русинова.

Средствата за претовареност са планувани за общините. Те най-добре знаят защо ще са нужни тези пари. Основното е децата да бъдат включени в образованието. В циганската махала няма детска градина примерно. Другото е да се спре с практиката за краткотрайна претовареност и да се метат улиците за няколко месеца. Тези пари нямат нищо общо с Ромската декада и ромите. Те са за обществено слабите хора. С тях хората би трябвало да се квалифицират. Тези пари са и опазване на здравето. Идеята е да превантираме това, което се случва сега. Тази стратегия ще продължи до 2020 година и са по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси ". Няма стратегия за градеж на ромски жилища, разкри Русинова.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР