Вълчев: Правим своеобразна реинтеграционна политика по отношение на ученитеНа заседанието

...
Вълчев: Правим своеобразна реинтеграционна политика по отношение на ученитеНа заседанието
Коментари Харесай

Вълчев: Правим своеобразна реинтеграционна политика по отношение на учените

Вълчев: Правим самобитна реинтеграционна политика във връзка с учените
На съвещанието на Министерски съвет приехме две точки - едната е одобряването на национални научни стратегии, втората е одобряването на спомагателни прехвърляния по бюджетите на Българска академия на науките и държавните висши учебни заведения за увеличение на стипендиите на докторантите. Това сподели министърът на образованието Красимир Вълчев след съвещанието на кабинета, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Министър Вълчев напомни, че предходната година Народното събрание одобри Национална тактика за поощряване на научните проучвания. Тя планува увеличение на средствата за научни проучвания.

Вече се знае, че Министерството на образованието и науката приготви 11 национални научни стратегии, по които ще се финансират с близо 18 милиона лв. проучвания по проблеми, значими за обществото. Едно от провокациите пред нас е да насочим по-голяма част от научните проучвания към решаването на значими публични задания, уточни тогава министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По всеки един от плановете ще се обединят всички научни организации и висши учебни заведения в дадена област. Водещ е правилото да се финансират проучвания при сливане на целия теоретичен капацитет в една област. Целта ни е да подтикваме партньорството и концентрацията на запаси, уточни министърът преди време. Още тогава стана ясно, че 5 милиона лв. на година са планувани по програмата за млади учени. Предвижда се разпределяне на средства за стипендии, с които ще се предизвикват интензивно включени в научната активност докторанти. Между 200 и 500 лв. ще са спомагателните хонорари в организации с висок интензитет на научна активност. За постдокторантите месечният грант ще бъде сред 1500 и 3000 лв..

В сряда след съвещанието на кабинета министърът уточни, че 8 от 11-те научни стратегии са секторни, 2 стратегии са ориентирани към присъединяване на български учени в европейските научни стратегии, тяхното съфинансиране и една стратегия е ориентирана към младите учени и постдокторантите.

„ Тези 8 секторни стратегии са в региона на осведомителните и информационни технологии, храните и отглеждането на животни, културното ни завещание, две стратегии има в региона на опазването на здравето, имаме стратегия в региона на околната среда и климата, в това число и през днешния ден на съвещанието на Министерски съвет говорихме за киберсигурност по отношение на Търговския указател, една от действия по програмата за осведомителни и информационни технологии е включена с киберсигурността. По програмата за млади учени и постдокторанти за първи път регламентираме и статута на постодокторанти ”, изясни министърът. Той уточни, че с две от тези стратегии, които сподели, че са ориентирани и за присъединяване на българските учени в европейските стратегии „ ние вършим самобитна реинтеграционна политика във връзка с учените ”. „ Можем да кажем, че в бранш Научни проучвания ние ще имаме политика и стратегия за задържане на младите учени, в това число и за обосноваване на български млади учени, които работят сега в чужбина да се завърнат в България и да реализират тук научната си активност ”, сподели Вълчев.

Образователният министър сподели, че стратегиите са на обща стойност 61 млн. лева, множеството действия ще бъдат със период на осъществяване 3 години. „ За тази година утвърдените бюджетни средства са 18 млн. лева за пускане осъществяването на тези стратегии. Отделно по постановленията за стипендиите на докторантите предоставяме 1,5 млн. лева, които са за половин година от 1 юли тази година, т.е. на годишна база това ще бъдат 3 млн. лева, само че тук е значимо да се каже, че те ще бъдат увеличени диференцирано ”, изясни той.

Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски означи, че признатите национални стратегии са ориентирани към значими въпроси, свързани с нашата страна, нашето общество. „ Те са ориентирани директно към значими за този миг задания, които стоят пред българското общество ”, сподели той. Ревалски сподели, че това, което е обвързвано с постановлението за увеличението на стипендиите за докторантите е доста парещ въпрос. „ МОН със своето предложение е намерило добър баланс", сподели ръководителят на Българска академия на науките. Според него това е мощен сигнал към тези организации, които правят научни проучвания на високо равнище, и в същото време мощен сигнал към младежите, че държавните институции стартират да поставят повече грижи за тяхното развиване. "За първи път в България, 30-тина години ще станат, България има посредством тези стратегии една политика за прекъсване на приключването на мозъци от България “, сподели още той. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР