Ваксините срещу Covid-19 ще сложат край на пандемията в обозримо

...
Ваксините срещу Covid-19 ще сложат край на пандемията в обозримо
Коментари Харесай

Synergy Tower: Най-новата офис сграда в София за €41 млн.

Ваксините против Covid-19 ще сложат завършек на пандемията в обозримо бъдеще, само че коронавирусът занапред ще оставя трайни следи в живота ни, засягайки директно и метода, по който работим — и мястото, на което го вършим.

Експертите са безапелационни: завръщане в офиса ще има, само че малко неща ще бъдат същите в дълготраен проект. Настоящата пандемия е първата, през която актуалните генерации минават, и тя ни направи свръхсенситивни към здравните опасности и последствията от тях. Работодателите пък са свръхчувствителни към евентуална отговорност, която носят, в случай че чиновниците се заразят на работа. Временният отговор на новата опасност бе работата от у дома, само че това не беше универсална формула - не всеки бизнес и не всеки екип може да работи от кухнята постоянно. Затова и офисите би трябвало да се трансформират и да се приспособят към новата действителност, само че по какъв начин ще наподобяват те?

Ясна визия за измененията можем да добием от новите условия и упования на действителния бизнес. Въпреки че пазарът на офис площи в София понесе удар, в резултат на пандемията от COVID-19, построяването на нови здания, които да поемат новосъздадените след рецесията работни места, не стопира. Поглеждаме от близко една такава постройка -, която ще се извиси в " София Тех Парк ", и която към този момент се построява с технологии, които дават отговор на новите здравни трендове от последните месеци.

Инвеститорът " Фонд за недвижими парцели България " АДСИЦ (ФНИБ) обрисува тези трендове в резюме в три направления: хибриден метод на работа (т.е. разбъркан режим от у дома и в офиса); нови спомагателни функционалности на офис пространството, които го премислят като място за колаборация и взаимоотношение вътре в екипите и сред тях; по-здравословно и безвредно място за работа.

Приоритет за наемателите и наемодателите, изключително в първите месеци и години след пандемията, ще бъде опазването на здравето на чиновниците. Това се удостоверява и от изпълнителният шеф Николай Драгомирецки: " Вече с изключение на по този начин търсената добра локация, функционално офис пространство и обществена среда, главно условие е и подсигуряването на здравословна работна среда ".

Идеята при Synergy Tower е това да се случва по няколко метода. Първият е посредством инсталирането на съвременна вентилационна система, която да пречиства въздуха. Тя ще бъде с потенциал от цели 40 м3/ч за всеки човек в офиса — изчислено при претовареност на пространството от един чиновник на 8 кв. м. — отговор на наклонността, че поради дълготрайната нужда от опцията за разграничаване в офисите, то чистите площи на чиновник да се завишават.
 Снимка 509635
Освен че ще разреши без значение отопление или изстудяване, входящият и произлязъл въздух няма да се смесват на никое място в цялата система: свежият въздух ще влиза от покрива на 16-етажната постройка, а вентилацията по-късно ще го изкарва на друго място.

Едно от най-уязвимите места в постройките от позиция на ковид са асансьорите, заплаха за която при Synergy Tower е помислено авансово. Сградата ще има 12 ултрабързи асансьори и още един за товари, като те ще бъдат снабдени с UV филтри, които ще пречистват въздуха в тях непрекъснато.

Инвеститорът прибавя и още няколко любопитни допълнения: солна стая за всички чиновници в постройката, която подкрепя възобновяване при респираторни проблеми и покачва имунитета; инфрачервени сауна кабини и масажна стая. Отделно, в офис постройката ще има и фризьорски салон, химическо почистване, куриерски услуги и други, както и място за събития.

Предвид безконечния дефицит тук-там в столицата, извънредно задушевно ще бъде признато и решението за детска градина в постройката. Няма да бъде изненада, в случай че тази наклонност също набере скорост през идващите години, поради удобствата, които съществуването на детска градина в офис постройката основава за родителите. Засега обаче съществуването на този спомагателен бонус е необичайност и може да бъде срещнат на малко места.

Но както сочат упованията на фирмите, офисът към този момент ще бъде хибриден и в него чиновниците ще прекарват по-малка част от седмица в сравнение с до момента. Но тази наклонност, по този начин удобна за чиновниците, е голямо предизвикателство за работодателите. Решение обаче не е толкоз мъчно да се откри. Synergy Tower да вземем за пример ще предлага хибридно офис решение, което включва както общоприети офис площи за всяка компания, по този начин и спомагателна коуъркинг зона на първия етаж. По този метод всяка компания ще може да наеме цялостен етаж с размер 2 700 кв. м. отдаваема повърхност и 360 работни станции — или пък по-малка част, защото етажите ще бъдат разграничени елементарно на четири самостоятелни един от различен офиси с обособен достъп до бързите асансьори. При потребност от повече пространство — за огромни срещи на целия екип, за трейнинг център или краткотрайно уголемение на екипа поради план, коуъркинг зоната ще бъде налична.

Практиката за споделено пространство ще работи и при 400-те паркинг места.

Друга наклонност, която " минава сред капките ", когато се приказва за офис площи, само че ще има все по-голямо значение в бъдеще, е до каква степен енергийно ефикасна и зелена е тя. Офисите са важен потребител на електрическа енергия, което пък от своя страна генерира въглероден отпечатък — и спомагателни разноски. При построяването и проектирането на Synergy Tower, главен принцип е опазването на околната среда, заради което постройката ще бъде сертифицирана според условията на LEED — американския стандарт за зелени и устойчиви здания. Освен при построяването на новият план, ФНИБ прави и още една крачка в посока запазване на природата, като офис постройките на сдружението са захранени от зелена сила и употребяват единствено и само подобен вид сила от възобновими източници, уточни господин Драгомирецки. На покрива на Synergy Tower е планиран слънчев парк, който ще създава най-малко 20% от силата, нужна за действието ѝ. Допълнителна крачка в пътя към една по- " зелена " среда са и зарядните станции за електрически автомобили, които ще бъдат разполагаем на наемателите и гостите в постройката.
 Снимка 509636
Една наклонност, която в никакъв случай няма да се промени на пазара на парцелите, е местоположението, както показаха неотдавна специалисти пред Money.bg. Най-новата офис постройка на ФНИБ в столицата ще се намира в " София Тех Парк " — първият научно-технологичен парк у нас и привлекателен център за IT компании. Към всички преимущества на местоположението на бул. " Цариградско шосе " ще се причисли и следващата линия на метрото, която се чака да бъде приключена през 2025 година

Въпреки пандемията, закъснение при строителството на Synergy Tоwer няма и то върви по проект, споделят от компанията, която към този момент има 15-годишен насъбран опит и редица сполучливо осъществени планове като " Камбаните Бизнес Център ", East Tower, Kambanite Green Offices и други. Очаква се цялостната инвестиция по постройката и правото на градеж да бъде в размер на €41 млн., а Synergy Tower да бъде подготвена през третото тримесечие на 2021 година — когато и се чака още веднъж да се завърнем към естествения работен темп.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР