Ваксините срещу COVID-19, създадени с иРНК технология, не причиняват усложнения

...
Ваксините срещу COVID-19, създадени с иРНК технология, не причиняват усложнения
Коментари Харесай

EMA: иРНК ваксините не са опасни за бременни и техните бебета

Ваксините против COVID-19, основани с иРНК технология, не предизвикват затруднения при бременност нито на бъдещите майки, нито на техните бебета. Този извод от няколко изследвания огласи пресслужбата на европейския лекарствен регулатор.

Експертите са анализирали данни от изследвания, включващи към 65 000 бременности на разнообразни стадии. Не са открити признаци за по-висок риск от затруднения, спонтанни аборти, преждевременни раждания или тежки странични резултати върху неродените бебета от иРНК имунизациите на Pfizer/BioNTech и Moderna, които сега се доставят в Европейския съюз.

„ Ползите от приемането на иРНК COVID-19 имунизациите по време на бременност надвишават всички вероятни опасности за бъдещите майки и неродените бебета “, безапелационни са от организацията.

Оттам допълват, че съгласно последни систематизирани данни иРНК имунизациите против COVID-19 са също толкоз ефикасни за понижаване на риска от хоспитализация и гибел при бременни, както и при небременни.

Най-честите странични резултати на имунизациите при бременни също съответстват с тези в общата имунизирана популация. Те включват болежка на мястото на инжектиране, отмалялост, главоболие, зачервяване и отичане на мястото на инжектиране, мускулна болежка и настинка. Тези резултати нормално са леки или умерени и се усъвършенстват в границите на няколко дни след имунизацията.

Като се има поради, че към този миг бременността е обвързвана с по-висок риск от тежък COVID-19, изключително през втория и третия триместър, бременните и дамите, които възнамеряват бременност в близко бъдеще, се предизвикват да се имунизират в сходство с националните рекомендации в страните си, допълват още от ЕMA.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР