Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии, ...

Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии,

Вижте каква е разликата между ваксините срещу коронавируса

Ваксините против COVID-19 са разработени въз основата на разнообразни технологии, припомниха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването.

РНК имунизациите обучават клетките в организма по какъв начин да създават протеин (или част от протеин), който провокира имунен отговор. Този имунен отговор защищава от заразяване, в случай че същинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, създадени от "Пфайзер " и "Модерна ". Още по темата28 окт 2021 11:412727 окт 2021 12:5354

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2. Клетките го употребяват, с цел да произведат безвреден откъс от ковид, или така наречен "spike " протеин. Имунната система разпознава този протеин като непознат и по този начин се задейства естествената отбрана на организма. Такива са имунизациите на производителите "АстраЗенека " и "Янсен ", както и съветската "Sputnik V ", която все още се преглежда от Eвропейската организация по медикаментите /ЕМА/.

Антигенните ваксини употребяват антиген на вируса. При контакта с него имунната система се задейства и създава характерни антитела, които да обезвреждат патогена при повторна среща с него. Такива са имунизациите на "Novavax " и "Sanofi-GSK ", които понастоящем се правят оценка от EMA.

Източник: dnes.bg