Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии,

...
Ваксините срещу COVID-19 са разработени на базата на различни технологии,
Коментари Харесай

От МЗ разясниха разликите между ваксините

 Ваксините против COVID-19 са създадени въз основата на разнообразни технологии, припомниха от Министерството на опазването на здравето.

От там показват, че иРНК имунизациите образоват клетките в организма по какъв начин да създават протеин (или част от протеин), който провокира имунен отговор. Този имунен отговор защищава от заразяване, в случай че същинският вирус навлезе в организма ни. Такива са ваксинте, създадени от " Пфайзер " и " Модерна ".

Аденовирусните ваксини доставят в организма ген на SARS-CoV-2. Клетките го употребяват, с цел да произведат безвреден откъс от ковид, или така наречен " spike " протеин. Имунната система разпознава този протеин като непознат и по този начин се задейства естествената отбрана на организма. Такива са имунизациите на производителите " АстраЗенека " и " Янсен ", както и съветската " Sputnik V ", която все още се преглежда от Eвропейската организация по медикаментите /ЕМА/.

Антигенните ваксини употребяват антиген на вируса. При контакта с него имунната система се задейства и създава характерни антитела, които да обезвреждат патогена при повторна среща с него. Такива са имунизациите на " Novavax " и " Sanofi-GSK ", които понастоящем се правят оценка от EMA.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР