Ваксините срещу COVID-19 отварят глобален пазар за десетки милиарди долари.

...
Ваксините срещу COVID-19 отварят глобален пазар за десетки милиарди долари.
Коментари Харесай

Кой печели милиарди от ваксините

Ваксините против COVID-19 отварят световен пазар за десетки милиарди долари. Сред огромните печеливши от пандемията да вземем за пример са две доста разнообразни американски компании - " Модерна " и " Пфайзер ". И двете таксуват отбраната на един човек с две дози по над 30 $. Но до момента в който " Модерна " е млада компания, учредена преди 11 години, в никакъв случай не е била на облага и преди пандемията имаше едвам 830 чиновници, то " Пфайзер " съществува от 1849 година, миналогодишната й чиста облага е 9.6 милиарда $ и има съвсем 80 000 чиновници.

Други производители, като британско-шведската " АстраЗенека " и американската " Джонсън&Джонсън " са дали обещание да дават имунизациите си на индустриална цена, без да калкулират облага до края на пандемията. Дали имунизациите ще се окажат златна мина и в бъдеще зависи от това по какъв начин ще се развият идващите месеци - те ще покажат дали това ще е еднократна ваксина като тези, които ни слагат в детството, или ще е като грипната ваксина и ще би трябвало постоянно да се възобновява. Едно е несъмнено - производителите ще завоюват милиарди. " Гардиън " прави обзор на облагите, цената на акциите и вероятностите пред компаниите, които създават имунизациите ни.

 

1. " Пфайзер/Бионтех "

От РНК-ваксината " Комирнати " все още са поръчани 780 млн. дози, в това число 200 млн. дози за 3.9 милиарда $ от Съединени американски щати и 300 млн. от Европейската комисия. 40 млн. дози ще бъдат предоставени на небогати страни по линия на самодейността " Ковакс ". Ваксината коства 39 $ за две дози в Съединени американски щати и 30 $ в Европейски Съюз (15.50 евро на доза).

" Пфайзер ", която дели приходите поравно с " Бионтех ", чака продажби за 15 милиарда $ през 2021 година на база договорите все още. Окончателната сума може да се окаже и двойна, защото компанията разгласи подготвеност да създаде 2 милиарда дози тази година при нужда. Анализатори на " Барклис " считат, че продажбите ще бъдат за 21.5 милиарда $ тази година, 8.6 милиарда $ идната година и 1.95 милиарда $ през 2023 година, в случай че в идващите години има потребност от реимунизация с по една доза.

Промяна в цената на една акция в последните 12 месеца:

" Пфайзер ": +1.8%

" Бионтех ": +156%

Двамата създатели на " Бионтех " - фамилията Угур Сахин и Йозлем Тюречи, се разсъниха милиардери, когато тяхната ваксина стана първата, подготвена за приложимост.

 

2. " Модерна "

Американската биотехнологична компания е основана в Масачузетс. От нейната ваксина Англия е поръчала 17 млн. дози, Европейски Съюз - 310 млн. с алтернатива за още 150 млн. през 2022 година, а американското държавно управление поръча 300 млн. дози. Япония купи 50 млн. " Модерна " желае 30 $ за две дози в Съединени американски щати и 36 $ в Европейски Съюз.

Очакваните продажби тази година са на стойност 18.4 милиарда $ по оценка на производителя. Анализатори от " Барклис " предвиждат тази година продажбите да стигнат 19.6 милиарда $, следващата година - 12.2 милиарда, а през 2023 година - 11.4 милиарда, в случай че се окаже, че има потребност от реваксинация.

Промяна в цената на акциите през последните 12 месеца: +372%

Група вложители, финансирали компанията при основаването й през 2010 година, завоюваха много от своята инвестиция. Главният шеф Стефан Бансел - 48-годишен французин, има 9% от акциите, които в този момент костват съвсем 5 милиарда $.

 

3. " Джонсън&Джонсън "

Първата ваксина против COVID-19 в една доза е разработка на поделението на концерна в Белгия " Янсен ". Тя употребява аденовирус-26 - необичаен вид на вирус, причиняващ простуда. Големи поръчки има от Съединени американски щати, Англия (30 млн. с алтернатива за още 22 млн.), Европейски Съюз (до 400 млн.) и страните от самодейността " Ковакс " (500 млн. дози до края на 2022 г.).

Очаквани продажби през 2021 година: До 10 милиарда $

Компанията възнамерява да достави най-малко 1 милиарда дози тази година, които ще генерират 10 милиарда $. Американското държавно управление е поръчало 100 млн. дози с алтернатива за още 200 млн., като заплаща на цена 10 $ на доза.

Промяна в цената на акциите за последните 12 месеца: +7.7%

 

4. " АстраЗенека "

Ваксината, създадена с Оксфордския университет употребява модифициран вирус от шимпанзе. Големите поръчки са от Англия (100 млн.), Европейски Съюз (до 400 млн.), Съединени американски щати (300 млн.) и Япония (120 млн.).

Очаквани продажби през 2021 година: 2-3 милиарда $

Очакванията са тази година продажбите да доближат 1.9 милиарда $, а следващата година да бъдат за 3 милиарда $. Сумата тази година може много да нарасне, в случай че " АстраЗенека " извърши проекта си да създаде 3 милиарда дози. Компанията разгласи, че няма да работи за облага по време на пандемията и желае сред 4.30 и 10 $ за две дози.

Промяна в цената на акциите за последните 12 месеца: -8.6%

 

5. Синовак

От предишното лято китайската разработка се ползва по изключение на рискови групи в някои китайски градове, а от февруари към този момент има позволение за приложимост. " Синовак ", която е основана в Пекин, има контракти с Бразилия, Чили, Сингапур, Малайзия и Филипините. През януари Турция и Индонезия също взеха китайски ваксини. " Синовак " даде обещание и 10 млн. дози на страните от самодейността " Ковакс ".

Очаквани продажби през 2921 година: Липсват точни прогнози

" Синовак " разгласи, че тази година може да създаде над 1 милиарда дози. В някои китайски градове имунизацията коства 60 $ за две дози. Индонезийската " Био Фарма ", която е поръчала минимум 40 млн. дози, твърди, че две дози ще костват 27.20 $.

Промяна в цената на акциите за последните 12 месеца: -21.6%

 

6. " Спутник V "

Руската ваксина не е утвърдена още от Европейска комисия, само че Унгария и Словакия към този момент купиха количества. Над 50 страни, в това число Иран, Алжир и Мексико, са поръчали " Спутник V ".

Очаквани продажби през 2021 година: Няма данни, само че евентуално също ще е в диапазона на милиардите

Разработчиците имат проблем с всеобщото произвеждане на " Спутник " в света, само че съветският върховен капиталов фонд RDIF разгласи, че е подписал контракти с 15 компании в 10 страни за производството на 1.4 милиарда дози. Производителят твърди, че цената е 20 $ за 2 дози, само че за вътрешна приложимост в Русия я дава гратис.

 

7. " Новавакс "

Тази американска компания се надява на утвърждение във Англия, Съединени американски щати и други страни доникъде на годината. Компанията създава ваксини от над 30 години, само че до момента не е имала нито една позволена за приложимост. Поръчките й възлизат на 300 млн. дози, в това число 60 млн. дози за Англия. От нея чакат още Европейски Съюз, Канада и Австралия. Очакванията на компанията са да създава по 150 млн. дози на месец на по-ниска цена от конкуренцията. В Африка да вземем за пример съгласно " Файненшъл Таймс " избраната цена е 3 $ на доза. Ваксината ще се създава във Англия.

Очаквани продажби през 2021 година: " няколко милиарда $ "

Тази седмица " Новавакс " разгласи, че " капацитетът е за няколко милиарда $ доходи през идващите 12 месеца " на база подписаните контракти. Сумата евентуално ще се повиши, защото компанията счита да създава по 2 милиарда дози на година доникъде на 2021 година с помощта на партньорство със Серумния институт на Индия.

Промяна в цената на акциите през последните 12 месеца: +1,128%

Най-големите акционери в " Новавакс " са фондове от вида на Vanguard и BlackRock.

 

8. " Кюървак "

Германската разработка чака утвърждение за приложимост в Европейски Съюз до юни. Съюзът е поръчал 225 млн. дози с алтернатива за още 180 млн. Заедно с GSK, които имат съвсем 10% от нея, компанията създава последващо потомство поливалентни Коронавирус ваксини, които да дават отбрана за новите разновидности на вируса.

Очаквани продажби през 2021 година: няма данни

Фирмата към момента не е оповестила цената си, само че ще търси облага. Планът й е да създаде 300 млн. дози тази година, а за 2022 година - 600 до 1 милиарда " Кюървак " твърди, че не може да я даде на индустриална цена, защото вложителите чакат възвръщаемост на вложенията си.

Разлика в цената на една акция за миналите 12 месеца: +45.5%

Най-големият акционер е немският милиардер Дитмар Хоп, съосновател на софтуерния колос SAP. Хоп има над 80% от " Кюървак ", като делът му сега се прави оценка на над 12 милиарда $.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР