Ваксините са нашето най-мощно оръжие, няма друга надежда. В това

...
Ваксините са нашето най-мощно оръжие, няма друга надежда. В това
Коментари Харесай

Проф. Христова: Ваксините са нашето оръжие


Ваксините са нашето най-мощно оръжие, няма друга вяра. В това бе безапелационна проф. Ива Христова, шеф на Националния център по заразни и паразитни заболявания, разяснявайки навлизането на индийския вид на коронавирус у нас.

Твърде е евентуално този случай да остане без други инфектирани, свързани с него. Пациентът се е самокарантинирал. Той се разболява от среща с различен чужденец, само че не на локална почва, успокои проф. Христова. И английският, и индийският вариант са еднообразно съществени. Индийският вид се предава до 60% по-лесно и той набира мощ, сподели още тя.

Последните данни сочат, че имунизацията на Пфайзер е ефикасна на 95 % против английския и до 88% против индийския вид. " АстраЗенека " дава с към 5-10% по-ниска успеваемост, подсети вирусологът.

Христова насочи зов към хората да продължат да бъдат деликатни, тъй като заплахата нее минала. Тя е на всички места към нас, акцентира тя.

Относно отпадането на маските в дребни колективи, където всички са имунизирани, експертът разяснява, че това може да се случи. Защото пренасянатето на вируса след ваксина е толкоз малко, че на процедура няма заплаха.

За това, че индийският вид не е по-смъртоносен, само че е по-заразен, приказва и ръководителят на отдел „ Вирусология “ в НЦЗПБ доцент Любомира Николаева-Гломб пред БиТиВи.

Това са разновидности на еднакъв вирус. Клиничната картина не се разграничава изключително. Делта разновидността не води до по-тежко протичане, само че това, което се следи, е, че е доста по-заразен, изясни доцент Гломб.

Тя изясни, че няма данни Делта разновидността да се е популяризирал необятно у нас.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР