Ваксинирайте се, не забравяйте за мерките като маски и дистанция,

...
Ваксинирайте се, не забравяйте за мерките като маски и дистанция,
Коментари Харесай

Експертите: Ваксинирайте се, не забравяйте за маските и дистанцията


Ваксинирайте се, не забравяйте за ограниченията като маски и отдалеченост, нищо към момента не е завършило. Това са апелите на всички епидемиолози и вирусолози по отношение на пандемията и потвърдените случаи на делта разновидността у нас.

Нова вълна ни чака до септември, а може би още през август, счита проф.Мира Кожухарова, консултант на министъра на здравеопозването. Тя изясни, че доказването на делта разновидността у нас е алена лампичка за всички.

Вероятно към края на август, най-късно - началото на септември, ни чака сходна вълна, каквато се развива в другите страни, съобщи Кожухарова пред. Тя бе безапелационна, че единствено имунизацията може да донесе успокоение.

Предстои издигане на вълната. Във Англия несъмнено стартира нова вълна, само че тя не е висока, тъй като имунизираните са доста. В Израел кривата съвсем не е изменена, даде образец проф. Кожухарова.

Колкото повече хора са имунизирани, толкоз по-малко случаи ще имаме, подсети специалистът. За разлика от Гърция, да вземем за пример, у нас не се плануват тласъци за хората, които към момента се двоумят дали да се имунизират, разяснява проф. Кожухарова. И изясни позицията на родните управляващи с „ въпрос на персонален морал “.

„ Моралът изисква, когато ти дават опция да се предпазиш от заболяване, вероятно от гибел, да предпазиш околните си, е редно да се възползваш”, е тезата на проф. Кожухарова.

Според нея „ лятото е изцяло уместно и има задоволително време, с цел да се имунизират всички, които не желаят да попаднат в пика на Делта разновидността “.

Възможно е да има нова вълна на Covid-19 и през лятото, счита и имунологът учен Богдан Петрунов, някогашен шеф на Националния център по заразни и пазаритни заболявания. Пред БНР той посочи, че заради огромна неопределеност на ковид ще се появяват и доста нови други разновидности, с изключение на към този момент известните.

По думите му това е обикновено биологично събитие и не би трябвало да поражда страхове, а по-голяма персонална отговорност.Той също прикани да има схващане към ограниченията, които би трябвало да се съблюдават. Най-важната, акцентира той, е имунизацията. Ако имаме задоволително имунизационно покритие, даже и нова вълна няма да донесе основни провали. Ваксините, които имаме като оръжие, в забележителна степен са ефикасни и против Делта разновидността, подсети акад. Петрунов.

Той беше безапелационен, че и защитните ограничения би трябвало да бъдат прецизно спазвани.Навсякъде в света се смята за наложително носенето на маски. По мнението на всички международни експерти е по този начин. Дистанция, носене на маски на публични места и в закрити пространства, подсети имунологът.

Според него свободата, която в България си даваме през лятото, няма да е потребна и ще докара до увеличение на случаите на инфектираните.

Не би трябвало да считаме, че към този момент епидемията е предходна, към този момент всичко е наред и да тръгваме по курорти и всеобщи събирания, прикани акад. Петрунов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР