Ваксинация срещу COVID-19 намалява наполовина риска от продължителни симптоми на

...
Ваксинация срещу COVID-19 намалява наполовина риска от продължителни симптоми на
Коментари Харесай

Проучване: Ваксинацията намалява наполовина риска от дълъг COVID-19

Ваксинация против COVID-19 понижава на половина риска от продължителни признаци на болестта, сочат данните от ново проучване на експерти от Университета на Източна Англия, представено от електронното издание " Юрикалърт ".

Целта на изследването е да разкрие рисковите фактори, свързани с продължителното боледуване от инфекцията.

Хората с наднормено тегло, дамите, пушачите и човеци на възраст над 40 години са по-склонни да страдат от нескончаем COVID-19, сочи проучването. В него са взели участие повече от 860 000 пациенти и е считано за най-мащабното, правено до момента.

Данните демонстрират също, че съпътстващи болести като астма, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), диабет вид 2, коронарна болест на сърцето, имуносупресия, тревога и меланхолия способстват за покачвания риск от дълготрайност на инфекцията.

Пациентите, които са настанени в болница по време на острата фаза на болестта, също могат дълго време да имат признаците на болестта.

Това " е комплицирано положение, което се развива по време на или след прекаран COVID-19, а се класифицира като такова, когато признаците не престават повече от 12 седмици ", изяснява проф. Василиос Василиу от висшето учебно заведение и кардиолог в Университетската болница в Норфолк и Норич. Той е част от научния екип. " Смята се, че малко над два милиона души в Обединеното кралство страдат от дълъг COVID-19, който визира хората по разнообразни способи. Задух, кашлица, сърцетуптене, главоболие и мощна отмалялост са измежду най-честите признаци ", споделя експертът.

Проф. Василиу добавя, че измежду другите признаци са болежка или стягане в гърдите, в ставите, мозъчна мъгла, бодърствуване, зашеметяване, меланхолия и тревога, звук в ушите, загуба на вкус, главоболие и смяна в обонянието или усета.

Екипът от учени преглежда данни от 41 изследвания от целия свят, включващи общо 860 783 пациенти, с цел да бъдат оценени рисковите фактори за развиване на продължителното боледуване. " Установихме, че при дамите, по-възрастните хора, нараснал показател на телесна маса, пушачите има по-висок риск от дълъг COVID-19 ", споделя проф. Василиу. Той показва и голям брой съпътстващи болести като астма, диабет вид 2 и други, както и тежко протичане на инфекцията в острата й фаза, изискващо нужда от болнично лекуване. 

" Беше успокояващо да забележим, че при хората, които са били имунизирани, има доста по-малък риск – съвсем половината, да развият дълъг COVID-19 спрямо неимунизираните пациенти ", добавя той. 

Изследването е оповестено в изданието на Американската здравна асоциация JAMA Internal Medicine.

Източник: Теодора Славянова/БТА

Източник: venera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР