Ваканционните имоти в морските курорти преминаха през големи промени през

...
Ваканционните имоти в морските курорти преминаха през големи промени през
Коментари Харесай

Продажбите на имоти в Слънчев бряг скочиха с 30% за година

Ваканционните парцели в морските курорти минаха през огромни промени през последните години.

Към момента разтърсванията от последния взрив и спад към този момент са преодолeни и този сегмент от имотния пазар също мина във фаза на позитивно развиване, въпреки и доста под динамичността на огромните градове, пишат в собствен разбор специалистите от Bulgarian Properties.

Положителното през тази година е, че за първи път след отдръпването на съветските купувачи през 2014 година, записваме прекъсване на спада на цените на парцелите по морето. Това се дължи на повишения интерес, който от своя страна докара и до нарастване на продажбите. Най-осезаемо този растеж се усети в региона на Слънчев бряг, където за третото тримесечие се осъществиха с близо 30% повече продажби по отношение на същия интервал на предходната година.

Без изключително изменение остава пазарът на юг от Бургас, където парцелите са по-скъпи, а размерите от продажби са много по-малки от тези в мегакурорта Слънчев бряг. На Северното Черноморие интерес има най-много към Каварна и Бяла, само че като цяло главното търсене е концентрирано в град Варна.

От средата на 2017-та българите се оформиха като съществена група купувачи и по морето. Към момента те към този момент съставляват към 50% от купувачите в региона на Слънчев бряг. Останалата част са купувачи с разнородни националности, измежду които не се откроява преобладаваща група. На север към Варна и на юг от Бургас купувачите са съвсем на 100% българи.

Слънчев бряг

Средната цена, на която се осъществиха покупко-продажби в Слънчев бряг през третото тримесечие на 2018 година, е 515 евро/кв.м. при 500 евро/кв.м. за същия интервал на 2017 година Тя остава без значително изменение през последните 2 години и демонстрира, че пазарът е спокоен и уравновесен.

При общата покупна цена на жилищата в Слънчев бряг през тази година се вижда леко повишаване от 30 000 евро за 2017 година на 33 000 евро за деветмесечието на 2018 година, което се дължи на повече покупки в премиум комплекси на първа линия, чиито цени доближават 800 – 900 евро/кв.м.

Цените на парцелите в Слънчев бряг, които се намират на 500-600 м от плажа, сега стартират от 300-350 евро/кв.м. за необзаведен апартамент и доближават до 500-550 евро за изцяло обзаведени жилища. Този вид парцели притеглят интерес заради близостта до плажа, по-ниските си цени, налични тихи и спокойни комплекси със лични градини и басейни, както и ниските такси за поддръжка.

Интерес има и към елитния курорт в региона – Свети Влас. Там покупко-продажби се подписват на цени от 650 до 1000 евро/кв.м.

Като изключително атрактивни през миналото тримесечие се оформиха едностайните жилища в селата към Слънчев бряг – Кошарица, Тънково. Купувачите безусловно се надпреварваха за жилища за към 8 000 – 9 000 евро и всичко, което излизаше на пазара в този ценови диапазон, се купуваше безусловно за няколко дни. За всички фенове на по-спокойната отмора селата на вътре от морския бряг оферират доста положителни благоприятни условия и атрактивни цени от 250 до към 300 евро/кв.м. за изцяло обзаведени и оборудвани жилища – цени, които са доста под действителната себестойност.

В резюме за цените в региона на Слънчев бряг, може да кажем, че на база на данните, които събираме за последните 10 години, се вижда, че даже след международната рецесия от 2008 година и преди съветския взрив те не спаднаха под 480-490 евро/кв.м. В момента са на близки до тези исторически най-ниски равнища и това неизбежно притегля интерес.

Северът и Югът

Общото за курортите към Варна и на юг от Бургас е, че търсенето е главно от българи, като ползата им е ориентиран към Каварна и Бяла на север и Черноморец и Приморско на юг. Разликата е в цените – те са много по-ниски на север от тези на юг. Средната цена на осъществените покупко-продажби в Каварна е 320 евро/кв.м., а на юг покупко-продажби се сключваха на равнища от 600 до 800 евро/кв.м.

Търсене

Най-много парцели се търсят в морските курорти, които разполагат с алтернатива за целогодишно живеене като Несебър, Слънчев бряг, Созопол, Черноморец, а от тази година и в Приморско. За по-луксозни парцели клиентите се насочват към Свети Влас или Лозенец.

По-рано клиентите търсеха курортни парцели без такса поддръжка, до момента в който не схванаха, че е доста по-добре комплексът да има мениджмънт и съответна такса за обслужване, която обезпечава денонощна защита, разчистване на общите елементи, поддръжка на басейна и всякаква помощ от шефа по времето, когато притежателите отсъстват.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР