Важността на редовния и здрав сън за човешкия организъм е

...
Важността на редовния и здрав сън за човешкия организъм е
Коментари Харесай

Вижте перфектната рецепта за здрав сън

Важността на постоянния и здрав сън за човешкия организъм е потвърдена от дълго време. Как да си го осигурим, без да разчитаме на хапчета и други изкуствени средства?
Ето няколко съвета:

Естествена светлина
Първият съвет на експертите е от рано заран да се излагаме на естествена, дневна светлина. Това настройва биологичния часовник на по-ранен час и в края на деня мозъкът ще желае сън. Излагането на дневна светлина рано заран не значи да ставате по изгрев слънце. Може да бъде направено и малко след началото на деня. Излагането би трябвало да е сред 30 и 60 минути. Особено дейно е, в случай че се комбинира с излагане на естествена, дневна светлина и в края на деня, малко преди залез.

Пропуснете следобедната сънливост
Втората мярка - не прекалявайте с дрямката по време на деня. Ако сте изтощени, да дремнете в свободното си време е доста изкушаващо. Но тази процедура може да наруши вечерния сън, който е най-съществен. Дрямката не би трябвало да бъде по-дълга от 20 минути. По-дълга сънливост от това може да докара до чувство за изнемощялост и да понижи бдителността на човек. Дрямката не би трябвало да се практикува най-малко 6 часа преди вечерния сън, тъй като ще му се отрази отрицателно.

Не се преуморявайте вечер
Не правете физически извършения късно. Звучи обратно на логиката, че физическите старания могат да се окажат нездравословни за съня, само че при някои хора е по този начин. Упражненията покачват телесната температура, а при нощния сън е присъщ лек спад. Така физическата интензивност скоро преди лягане "работи " против естествения развой на заспиване. Опитайте се да не упражнявате до час или даже два преди лягане. Това не е годно за всички хора, като на някои упражненията не пречат да заспят.

Яжте заран и в средата на деня
Храносмилателните процеси в тялото се забавят с приближаването на времето за спане. Ако поемете доста храна преди лягане, това може да докара до проблеми, като производството на огромни количества стомашни киселини, което ускорява риска от киселини и дискомфорт по време на сън. Освен това изследвания демонстрират, че храната, употребявана вечер, в най-голяма степен се "складира " от тялото под формата на мазнини, вместо да се изгаря за нужната ни сила.

Кафето в действителност може да е нездравословно за съня ви
Пиенето на кафе и някои типове чай, като зеления и черни, вършат хората по-бдителни и дейни, като блокират рецепторите на мозъка за аденозин - химикалът който "казва " на мозъка по кое време е изтощен. Кофеинът всекидневно доближава оптимален резултат към 15 до 45 минути след консумация. Въпреки това, по какъв начин се отразява на организма зависи от доста неща, измежду които тежестта на индивида, медикаментите, които пие, положението на черния му дроб, количествата кофеин, които поема и даже генетичните му особености. В множеството здрави, възрастни хора, кофеинът продължава да циркулира в организма до 5-6 часа след потреблението. Така че е за препоръчване мощното кафе или чай през късния следобяд да бъдат избягвани.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР