Важно сега ще бъде посещението на китайския президент Си Цзинпин

...
Важно сега ще бъде посещението на китайския президент Си Цзинпин
Коментари Харесай

Наш политолог посочи може ли Китай да спре войната в Украйна

Важно в този момент ще бъде визитата на китайския президент Си Цзинпин и срещата му с Владимир Зеленски. Интересно е какви гаранции може да даде Китай на Украйна и какво ще предложи Пекин на Киев. Това разкри в изявление за БНР доцент Искрен Иванов, политолог, академични учител и специалист по интернационална сигурност и ръководство на спорове.

" Ако там може да се реализира взаимноизгодно предложение, тогава възможностите за разрешаването на този спор внезапно нарастват. Всичко зависи от това до каква степен Китай е подготвен да стигне, с цел да не скапва връзките си с Руската федерация. Но виждайки това, което се случва в Москва, аз съм по-скоро черноглед. Защото Пекин няма никакъв интерес да изгуби сътрудник като Москва ", сподели Иванов.
-->
От срещата с Путин преподавателят чака препотвърждаване на положителните връзки в стопански и стратегически проект с Руската федерация, тъй като Китай има интерес от това, както поради ресурсите, по този начин и заради  нуклеарния чадър, който Москва обезпечава на Пекин. На второ място той открои упованието китайският водач да се опита да влияе върху съветския президент този спор да бъде позволен, тъй като Китай има собствен проект по какъв начин да завърши войната. Според Иванов връзките сред Русия и Китай ще тръгнат към още по-голямо доближаване, само че не и към съюз.

Китайската позиция за мирното разрешаване на спора в Украйна би довела до връщане на ситуацията отпреди войната и след края на Студената война, означи политологът.

" Китайската външна политика не е ориентирана към военна надмощие, а по-скоро към икономическо въздействие. (…) Китай има интерес от това Русия да остане такава, каквато е сега. Китайците добре схващат, че в случай че нещо се случи в Русия, в случай че Путин бъде заменен, в случай че в по-дългосрочен проект започват дезинтеграционни процеси и Руската федерация тръгне към разпад, тогава Китай става доста уязвим към западното въздействие. Ако Русия падне, китайците добре схващат, че Западът ще се насочи към тях. Ето за какво Китай няма безусловно никакъв интерес Русия да загуби тази война, само че и няма интерес от това Русия да навлезе внезапно в Европа, тъй като тогава китайските пазари внезапно ще се срутен. "

Пекин няма никакво съществено въздействие върху Москва. Когато президентът Путин е убеден в това, че желае да направи нещо, той го прави и го виждаме, акцентира доцент Искрен Иванов. По думите му Русия следва линия, която няма желание да трансформира, по тази причина и Си няма да окаже напън върху Путин.

" Защото Китай има потребност от този голям щит, този голям буфер пред западното въздействие, който сега е Русия. "

Доц. Иванов счита, че неутралитетът на Китай няма да се промени, тъй като противното значи влизане на войната и закъснение на възхода, а Китай няма интерес от такава стъпка.

" Има една-единствена алтернатива Китай непосредствено да се намеси в този спор – в случай че неговата сигурност бъде наранена, примерно на следващия ден Тайван разгласи самостоятелност, или Западът се опит пъкъла откри още по-сериозен надзор върху Тайван. Тогава Китай уверено би се намесил на страната на Русия с оръжие, с технологии. Китайските технологии са по-напред от западните. Ако Русия получи достъп до китайски технологии, нещата могат да станат в действителност съществени. "

За китайската външна политика няма значение политическия режим на сътрудниците, значимото е съдействието да е взаимноизгодно, уточни още Иванов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР