Важно предупреждение отправи шефът на Националния център по заразни и

...
Важно предупреждение отправи шефът на Националния център по заразни и
Коментари Харесай

Кантарджиев с важно предупреждение към спортистите

Важно предизвестие насочи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Covid-19 може да приключи кариерите на доста млади спортисти, сподели той в изявление за Канал 3, в което разяснява повторното затваряне на стадионите, взрива на инфектирани с ковид футболисти и изрази възмущението си от липса на почит от страна на хората.

„ Истината е, че най-хубавите ограничения против ковид са на ограничение. Искам да се обърна към нашите спортистите, които би трябвало да са образец посредством здравия си разсъдък. Спортните мероприятия без аудитория не са по-малко забавни. В последните дни мен като доктор ме плаши огромният брой футболисти, инфектирани с Covid-19, а броят им е доста по-голям от достигащото до медиите. Тези млади мъже не се разболяват навън и на подготовка. За да се заразиш, би трябвало да си в непосредствен контакт с човек, който приказва разпалено или пее против теб, и този контакт да продължи повече от половин час. Голяма част от нашите футболисти са се заразили, празнувайки тук-там, където са имали контакт с доста хора. ”, изясни Кантарджиев.

„ Нереално е да няма футбол. Моля единствено футболистите да не се събират в заведения и да съблюдават режим на разстояние и мисъл. Най-лесно човек се заразява, когато е на маса, не носи маска и приказва на висок звук ”, добави той.

Проф. Кантарджиев изрази убеденост, че затварянето на стадионите за аудитория ще даде стремежи резултат – а точно по-малко инфектирани.

А във връзка информациите, че има футболни клубове у нас, които не са си правили проби за ковид преди мачове, той сподели: „ Според заповедта на министър Кралев, този надзор се реализира от лекарите на тимовете под контрола на здравната комисия на БФС. Съжалявам, в случай че някои мои сътрудници не са изпълнили уговорките си към здравето на хората в тима, в който работят ”.

„ Докаже ли се един път, че отделяш вируса, си рисков за другите. Знаете ли какъв брой младежи могат да създадат толкоз тежка зараза, че да им коства инвалидизация. Млади спортисти могат да развият пневмония поради ковид, която да постави завършек на кариерите им ”, предизвести проф. Кантарджиев. И заключи: „ Има ерозия на престижа, по тази причина хората неглижират какво им споделяме. У нас има какви ли не лекари, които имат стопански и политически ползи и приказват погрешни неща, постоянно обратно на това, което ние споделям ”.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР