Важно е да имаме еврокомисар, заяви пред БНР Меглена Кунева

...
Важно е да имаме еврокомисар, заяви пред БНР Меглена Кунева
Коментари Харесай

Меглена Кунева: Новият ни еврокомисар може да получи съвсем различен ресор

Важно е да имаме еврокомисар , съобщи пред БНР Меглена Кунева - първият български еврокомисар. 
" Процедурата е ясна. Нито за миг не е имало съмнения и въпроси към това дали би трябвало или не България да бъде показана с еврокомисар в Европейска комисия. Това е наше право, наше обвързване. Освен това носи доста огромна политическа тежест ".
В изявление за предаването " Хоризонт за вас " тя напомни, че най-важните европейски решения се взимат в наличието и с присъединяване на национални политици , които могат да дадат нюанса на мисленето в една или друга страна. По думите й никой различен, с изключение на Европейска комисия, не дава законодателни оферти. 
Според Кунева, нуждата страната да има държавно управление е предиздвикало Мария Габриел да направи тази крачка. По думите й редом с това евентуално са текли диалози за това кой ще поеме нейната позиция: 
" Тук би трябвало да имаме поради няколко ограничавания. Първо - салдото в Европейска комисия мъже - дами. Второ - принадлежността към политическото семейство. Това е въпрос на комплицирани салда. Може би ще се търси подобен профил. Въпреки че не съм доста сигурна Политическа партия към кое политическо семейство се числи. Вероятно е Урсула фон дер Лайен да изиска да се резервира този политически баланс. Може и да е комисар, който да не принадлежи към нито едно политическо семейство ". 
В момента, в който един комисар не може да извършва отговорностите си, незабавно се преразпределя ресорът му, изясни Меглена Кунева. Не съм сигурна дали ще се даде същия сектор, може да се даде нещо напълно друго, допусна тя и изясни, че това е в прерогативите на ръководителя на Европейска комисия. Според нея е допустимо да се изискат и две кандидатури
България би трябвало да направи първо своите сондажи, като се търси най-подходящата кандидатура. Ще се търси нещо, с което всички групи да бъдат съгласни, счита Кунева. 
Цялото изявление чуйте в звуковия файл. 
По обявата работи: Анастасия Крушева
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР