Важни обществени сектори ще загубят десетки милиони еврофинансиране заради лошо

...
Важни обществени сектори ще загубят десетки милиони еврофинансиране заради лошо
Коментари Харесай

Транспортът и земеделието може да загубят десетки милиони еврофинансиране

Важни публични браншове ще изгубят десетки милиони еврофинансиране поради неприятно осъществяване на оперативните стратегии . 6 от 10 оперативни стратегии не са съумели да реализират заложените цели по част от целите си към края на 2018 година

Така десетки милиони евро, заделени като запас за положително ръководство по тях, ще бъдат изгубени за съответните ограничения и ще бъдат пренасочени към действия с по-добро асимилиране на средствата, оповестява вестник " Сега ". Това ще оголи сфери като жп превоза, ръководството на трафика, битката със свлачищата. Ще бъде наранено и еврофинансирането на научните проучвания, както и Програмата за развиване на селските региони. Това излиза наяве от предоставена от кабинета информация за осъществяването на оперативните стратегии към края на 2018 година Всички оперативни стратегии това лято подлежат на наложителна оценка в Европейска комисия за постигането на заложените междинни за програмния интервал цели, като стратегиите с неизпълнени индикатори ще изгубят 6% от финансирането на съответните цели, заложени като запас. При изключително едва осъществяване е допустимо и прекъсване на междинните заплащания.

Най-критично е ситуацията в Оперативна стратегия „ Транспорт и транспортна инфраструктура “ и Програмата за развиване на селските региони , излиза наяве от предоставената от Министерски съвет (МС) информация.

По Оперативна стратегия „ Транспорт “ не са изпълнени заложените цели по 2 от общо 4 предпочитани оси. Изпълнението е неприятно по предпочитана ос „ Развитие на железопътната инфраструктура по главната Трансевропейска транспортна мрежа “, по която по последни данни са изплатени едвам 12,9% от заложените средства, и по предпочитана ос „ Иновации в ръководството и услугите - внедряване на осъвременена инфраструктура за ръководство на трафика “ с 6,92% действително изплатени средства.-->



По тези цели е заложен запас за положително осъществяване в размер на 40,4 млн. евро при жп превоза и 4,4 млн. евро за нововъведенията . Неизпълнението е значително - индикаторите са реализирани до 65%, което може да докара до прекъсване на междинните заплащания. Парите ще бъдат пренасочени надлежно към планове от пътната инфраструктура и действия в региона на интермодалността на транспорта на пасажери и товари.

От стенограмите на последните комитети за наблюдаване на програмата обаче излиза наяве, че залогът е доста по-голям - опция от голяма загуба на средства поради провесен план за 1,3 милиарда лева Става дума за модернизацията на жп сектора Елин Пелин - Костенец. Мегапоръчката затъна в десетина правосъдни каузи и анулация на класирането на първа инстанция в Комисия за защита на конкуренцията след открити серия от престъпления в класирането.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР