Важна информация за седмокласниците и техните родители. След броени дни

...
Важна информация за седмокласниците и техните родители. След броени дни
Коментари Харесай

Важна информация за седмокласниците и техните родители

Важна информация за седмокласниците и техните родители. След броени дни са изпитите по български език и литература и по математика. В столицата тази година випускът е по-голям, тъй че се чака огромна конкуренция за най-желаните гимназии.

Продължава да пораства броят на STEM- паралелките. От тази година за облекчение на родитилите, към този момент ще има и четвърто централизирано класиране.

Над 12 700 са тази година седмокласниците в столицата или с 500 повече от предходната. За тях са планувани 440 паралелки. Очаква се засилена конкуренция за най-желаните учебни заведения, оповестява Българска национална телевизия.

" В София аплайват и доста деца от страната, тъй че при нас конкуренцията постоянно е на доста високо равнище ", сподели Ваня Кастрева, шеф на РУО, София.

Профилираните паралелки тази година са 249, а професионалните - 191. От всички тях обаче STEM, или това е математика, естествени науки, предприемачество, компютри, са 53 %. Продължава наклонността на просветното министерство повече възпитаници да учат специалност. Все отново в столицата най-желани остават шесте езикови гимназии, СМГ, и ТУЕС, за които борбата е най-голяма.

" Нямаме понижаване на броя на паралелките. Те са по 26 ученика ", добави Кастрева.

В столицата има нови специалности като " Програмиране на роботи ", " Планински лидер ", " Театрален, кино и ефирен фон. " В столичното 38-мо учебно заведение подготовката за изпитите към този момент завършва.

“Мисля, че децата са готови. Минали сме целия материал, правили сме класна работа, поредност от проби с формата на изпита, по същите критерии ", показа Малина Мануилова, преподавател по български език и литература.

Изпитите по български и по математика са надлежно на 13 и 16 юни, от 9 часа. Форматите не са изменени. По български се взема решение тест от 25 въпроса и се написа преразказ върху неизучавана творба. По математика се взема решение тест от 23 задания с друга компликация.

Резултатите ще излязат на 28 юни. Първото класиране ще е до 12 юли.

Новото тази година е, че ще има още едно централизирано класиране - четвърто. Прави се, с цел да има по-малко закрити паралелки и по-малко неприети деца. Също по този начин родители и деца няма към този момент да сноват сред учебните заведения с вярата да бъдат признати.

" Гарантира се и по-пълна бистрота на запълването на свободните места, централизираното класиране освобождава родителите от този ангажимент те да наблюдават къде са се освободили места и да аплайват там.Това създаваше малко безпорядък ", означи Кастрева.

Новото четвърто класиране ще е сред 7 и 10 август. Остава и петото директорско класиране през септември.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР