Въжето се издига бавно нагоре към повърхността на водата, докато ...

Въжето се издига бавно нагоре към повърхността на водата, докато

Rammstein с лирична нова песен и със силно послание срещу войната в Украйна

Въжето се издига постепенно нагоре към повърхността на водата, до момента в който не стартира да се увива към един от шестимата удавени мъже, а те, на собствен ред, не поемат назад към лодката си.

Това са първите фрагменти на новия клип към песента Zeit на немската индъстриъл рок група Rammstein - сингъл към идния им едноименен албум.

За тези, които са привикнали с предизвикателното и на моменти искрено гротескно държание на бандата, Zeit ще звучи много по-спокойно и умерено на общия декор, напомняйки леко за друга известна балада - Ohne Dich.

Макар твърдите китари още веднъж да са тук, песента е много по-лирична и интимна, засягаща оня безконечен ентусиазъм на човек да спре времето, само че без триумф.

Цялостното чувство се добавя от този път мекия и чист глас на Тил Линдеман и атмосферичните клавири на Кристиан Лоренц, само че цялостното влияние идва, когато човек гледа клипа към песента, сниман от Робърт Гвиздек.

Освен като екипаж на дребна лодка в бурното море, групата влиза в облиците и на бойци и партизани, попаднали в смъртоносна престрелка посред си, до момента в който времето върви наопаки.

Разбира се, Rammstein няма да са Rammstein, в случай че не се заиграят с шокиращите изображения - раждащи майки, приковани към пясъчния поток на времето. Чисто образно обаче даже този миг е показан по един по-мек и действително мощно въздействащ метод.
 Снимка: YouTube
Действително това видео е много по-интимно от множеството сходни на групата, като това си проличава и от четвъртата сцена, в която татко не може да спре загубата на дребната си щерка и тя отива при огромната сянка на Мрачния жътвар - непрекъсната фигура в целия клип.

На този декор идва и посланието на парчето - въпреки и краткотраен, човек може да разпознае съвършеният миг и да опита да го резервира, колкото се може по-дълго.

Това е първото нещо, което групата изрича от 2019 година насам и неозаглавения им тогава албум, в който влизат части като Deutschland, Radio и Ausländer.

Новият албум Zeit следва да излезе на 29 април. Той е записан във френското студио La Fabrique с продуцента Олсен Инволтини, а фотографията за обложката му е дело на не различен, а английския артист Брайън Адамс, който от години се занимава и с снимка.
 Обложката на идния албум на Rammstein - Zeit, дело на известния артист и фотограф Брайън Адамс Снимка: Rammstein, Брайън АдамсОбложката на идния албум на Rammstein - Zeit, дело на известния артист и фотограф Брайън Адамс
Новият албум обаче не е единственото нещо, с което Rammstein влязоха в новините през последната седмица. Вокалистът на групата Тил Линдеман публично анулира два свои концерта в Москва и в Новосибирск поради войната в Украйна.

Участията, планувани за края на годината като част от независимото турне на Линдеман " Ich hasse Kinder " ( " Аз ненавиждам деца " ) отпаднаха от календара му като знак на митинг против съветската инвазия, като дружно с това музикантът даде обещание концерт в Киев, в случай че изискванията го разрешават.

Междувременно на своя уебсайт Rammstein разгласява изказване, заклеймяващо войната и обявяващо поддръжка за украинците. Посланието е оповестено на немски, украински и съветски.

Групата сподели, че е наясно с отчаянието, което изпитват доста съветски почитатели пред дейностите на държавното управление им, и желаят да " припомнят на хората за човечността, която споделят съветските и украинските жители ".

Самият Тил Линдеман неотдавна се причисли към групата от доброволци, помагащи на централната гара на Берлин, където през последните дни дойдоха голям брой украински бежанци.

Това не е първият провокативен акт на Rammstein към съветските управляващи. Групата има голяма почитател база в Русия, а самият Линдеман прекара много време там около своя солов план. През предходната пролет той даже записа своя версия на руската военна ария " Любимий город ", а по-късно я извърши онлайн на Червения площад в Москва, за което получи хвалба от Кремъл.

И все отново оттова едвам ли се доверяват изключително на немската група, откакто през 2019 година по време на концерт на московския стадион " Лужники " двамата китаристи на групата Рихард Круспе и Пол Ландерс се целунаха обществено на сцената като знак на митинг против прелюдия от съветския президент Владимир Путин закон против " гей пропагандата " от 2013 година

След това в обществените мрежи беше оповестена фотография на целувката дружно с думите: " Русия, ние те обичаме ".

Тогава доста почитатели показаха позитивни реакции, само че редица водещи съветски политици дадоха да се разбере, че групата би трябвало да се въздържа от сходни осъществявания в Русия за в бъдеще. Поне все още обаче едвам ли се обрисува да има скоро такива.

Източник: webcafe.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg