Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035

...
Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035
Коментари Харесай

ТЕЦ-овете могат да затворят до края на 2035 г.

Въглищните централи могат да бъдат затворени до 31 декември 2035 година, споделя в изявление за БГНЕС Васил Велев, ръководител на Асоциацията на индустриалния капитал в България. " Смятаме, че при съществуване на политическа воля и умело ръководство, тази дата може да бъде изтеглена по-напред. ", твърди Велев.

Според него една от аргументите, които бавят Плана за възобновяване, който страната ни би трябвало да внесе в Европейската комисия, е неналичието на такава дата, както и проектите по какъв начин въглищните мощности ще бъдат заместени и по какъв начин ще бъде обезпечена претовареност на хората, които ще бъдат освободени в резултат на това затваряне.

" Датата 31 декември 2035 година е изцяло изпълнима. За същия интервал би трябвало да се разработят проектите за навреме създаване на заместващи мощности, за осъществяване на нужните социално-икономически ограничения в засегнатите райони, за поддръжка и реализация на нови технологии за произвеждане и предпазване на сила ", твърди Велев.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Премиерът Бойко Борисов съобщи в Брюксел, че България ще успе...

Той приканва държавните институции да се ангажират с формулиране на пътна карта за редуциране на въглеродоинтензивното електропроизводство при сложени поетапни междинни цели за въглероден отпечатък с междинни периоди.

Като минус на настоящия вид на Плана за възобновяване Велев уточни и намаляването на средствата за икономическа промяна, за директна поддръжка на вложенията в предприятията.

" В предходния вид бяха планувани 900 милиона, а в този момент са понижени на половина. Това е недопустимо за всички представителни организации на бизнеса. Като най-малко би трябвало да възобновени тези 900 милиона и даже увеличени ", декларира ръководителят на АИКБ.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Проблемът с въглищните централи се задълбочава. Вчера (17 април) стана ясно, че Топлоелектрическа централа „ Марица И...

" Натискът на индустриалните разноски неизбежно ще докара до следващо и доста по-голямо нарастване на цените на дребно. Виждате до какви върхове стига цената на електрическата енергия ", показва той.

" Неотложните ограничения, които трябваше да се подхващат в България с включването на повече мощности, са направени. В момента ние изнасяме близо 2000 МВтч електрическа енергия във всички направления. Но би трябвало да се подхващат ограничения освен на национално, само че и на европейско ниво ", приканва той.

Индексацията на приходите в допълнение подклажда инфлацията. Според него намаляването на косвените налози (като Данък добавена стойност, б.р.) може да понижи инфлацията. " Антиинфлационната политика би трябвало да се води рационално от държавно управление с по-дълъг небосвод на ръководство ", предлага Велев. " Когато в международен мащаб имаме отпечатване на пари и растеж на цените на суровините, е доста мъчно дребна България да устои ", отбелязва той.

ОЩЕ Пожарна охрана ТЕМАТА:



Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР