Въглищата ще продължат да бъдат важен източник на енергия по

...
Въглищата ще продължат да бъдат важен източник на енергия по
Коментари Харесай

Дебат в ЕП: Имат ли въглищата роля при осигуряването на достъпна и чиста енергия?


Въглищата ще продължат да бъдат значим източник на сила по време на енергийния преход. Около тази теза са се обединили част от участниците в извършения в Европейския парламент спор на тематика „ Достъпна и чиста енергия” - цел №7 на Организация на обединените нации за стабилно развиване. За това осведоми Европейската асоциация за въглища и лигнити (EURACOAL), която е била хазаин на събитието през месец юли. Главен уредник на събитието, управлявано от проф Йежи Бузек, е бил Европейският енергиен конгрес.

Томаш Рогала (Tomasz Rogala - EURACOAL/PGG) – ръководител на Европейската асоциация по въглища и лигнити; Майкъл Драбик (Michał Drabik,UNECE- шеф по въпросите на стопанската система в отдела за устойчива сила към Икономическата комисия за Европа /ИКЕ/ на Организация на обединените нации (UNECE)); Хайце Сиимърс (Haitze Siemers) - шеф отдел " Нови енергийни технологии, нововъведения и чисти въглища " в Генерална дирекция " Енергетика " и Ерве Мартин (Hervé Martin)-член на Европейска комисия, шеф отдел " Въглища и стомана " в Групово дело " Изследвания, нововъведения и чиста енергия” показват общо единодушие, че въглищата ще продължат да бъдат важен фактор при обезпечаването на налична и чиста сила по време на енергийния преход.

Рогала сочи в своята презентация, че не всички държави-членки на Европейски Съюз могат да си разрешат по-високите разноски за енергийния преход, изключително тези, които разполагат с ефикасни находища на въглища. Той акцентира нуждата от продължение на работата по технологиите за чисти въглища, защото въглищата ще бъдат нужни в европейския енергиен микс и през идващите десетилетия.

Председателят на EURACOAL приканва за по-дълъг интервал на прехода, с цел да се избегне обстановка, при която „ бихме затворили локалната въгледобивна индустрия, трансферирали работни места отвън Европейския съюз, и все пак бихме запазили негативното влияние върху климата с потреблението на вносни въглища”.

Рогала обръща внимание на обстоятелството, че с цел да отговори на търсенето през 2017 година, Европейски Съюз е внесъл 173 милиона тона въглища. Според него във връзка с изгубените работни места в добива на въглища това е еквивалентно на към 700 хиляди работни места - служащи, които биха могли да завоюват 13 милиарда евро годишно.

Вносът значи паричен превод в размер на 13 милиарда евро отвън Европейски Съюз и унищожаване на 700 хиляди работни места от пазара на труда. Преди няколко години EURACOAL е предизвестил, че прекомерно бързият преход просто ще трансферира добре платени работни места отвън Европейски Съюз и ето, че това се случи, акцентира Томаш Рогала.

В отчета си той акцентира, че цените на електрическата енергия са по-високи в страните с максимален дял от новите възобновими енергийни източници - страни като Германия и Дания, където цените надвишават 0,30 € / kWh. Цените са по-ниски в страните с по-малък дял на възобновимите енергийни източници, като в България- 0,10 € / kWh и в Чехия-0,15 € / kWh. А данните на Евростат демонстрират, че 9% от жителите на Европейски Съюз живеят в енергийна беднотия - те не могат да си разрешат да заплащат сметките си за електричество.

Според Рогала дейностите на Европейски Съюз в региона на климата несъмнено са прекомерно бързи. Той предлага въглищните предприятия да получат поддръжка за диверсификация по време на прехода. Същевременно обръща внимание, че тази смяна би трябвало да бъде в сходство с световната обстановка, с цел да не се загуби
икономическата конкурентоспособност.

Майкъл Драбик от UNECE в Женева отбелязва, че изкопаемите горива ще останат главен съставен елемент на бъдещия световен енергиен микс, даже при най-оптимистичния сюжет за понижаване на излъчванията на парникови газове с 2° C. Според него всички седемнадесет цели на Организация на обединените нации за стабилно развиване са равни, което значи, че цел 7 - за налична и чиста сила, или цел 13 - за дейности в региона на климата, не са по-малко значими, в сравнение с да вземем за пример тези за бедността (цел 1) или за глада (цел 2). Всички те би трябвало да се преглеждат дружно в интегриран метод. Драбик сочи обстоятелството, че всички цели за стабилно развиване зависят от силата, защото никоя от тях не може да бъде реализирана без благонадежден достъп до нея.

Той напомня, че увеличението на енергийната успеваемост е ключът към намаляването на излъчванията, по който въпрос работи евродепутатът Яромир Кохличек, заместник-председател на Комисията по индустрия, проучвания и енергетика в Европейския парламент. Също по този начин казусът с излъчванията СО2 от секторите на добива на въглища и природния газ би трябвало да бъде обсъждан на всеки стадий от веригата на добавената стойност.

Драбик акцентира, че напъните за понижаване на излъчванията в бранша на въгледобива не би трябвало да се концентрират единствено върху етапа на добива и произвеждане на сила, само че и върху целия индустриален цикъл на въглищата, в това число планирането на минните действия и интервала след прекъсване на добивните действия.

Икономическата комисия за Европа /ИКЕ/е неповторима институция на Организация на обединените нации, която приказва намерено и искрено за ролята на изкопаемите горива в енергийния микс, предпочитайки да остави настрани страстите и да води полемика, учредена на обстоятелства. Целта на ИКЕ е да усъвършенства екологичните индикатори на енергийната система, по-специално на изкопаемите горива. Драбик показва няколко плана на ИКЕ и показва интернационалните центрове за върхови достижения в Китай и Полша, като кани участниците да поддържат работата на ИКЕ в тези области.

Хайце Сиимърс от Главна дирекция " Енергетика " обръща внимание на ролята на нововъведенията и конкурентоспособността в развиването на енергийния бранш. Използвайки образци от Китай, с голямата му електропроводна мрежа и от Япония, с проекта й за създаване на атомна стопанска система до 2035 година, той акцентира смисъла на енергийните нововъведения на интернационално равнище. Също по този начин сочи като похвална водещата роля на Европа в обезпечаването на Парижкото съглашение и акцентира, че този триумф е належащо да се следва с новаторски планове за научноизследователска и развойна активност в Европейски Съюз по време на енергийния преход. Отбелязва също по този начин доста забавни благоприятни условия с улавянето и потреблението на въглерода, с цел да се сътвори освен генериране на електрическа енергия, само че и да се построи кръгова/безотпадна/ стопанска система.

Ерве Мартин, отговорящ за Изследователския фонд за въглища и стомана (ИФВС) в Генерална дирекция " Научни проучвания и нововъведения ", обръща внимание, че бъдещата конкурентоспособност на Европа изисква индустриална база с доста артикули, като да вземем за пример вятърни турбини, които сами по себе си изискват стомана и затова въглища, само че по-чисти въглища в бъдеще.

На събитието са участвали към 50 души, измежду които членове на Европейския парламент, представители на Организация на обединените нации и Европейската комисия, членове на EURACOAL и представители на енергийни компании и търговски асоциации.

За страдание няма информация за присъединяване на български евродепутати на този значим спор, който визира непосредственото бъдеще на българската енергетика и надлежно стопанска система.

Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР