Въглищата са базова суровина за цялата енергетика. Ако цената им

...
Въглищата са базова суровина за цялата енергетика. Ако цената им
Коментари Харесай

Теменужка Петкова се изправи пред протестиращи миньори, ето какво им каза

Въглищата са базова суровина за цялата енергетика. Ако цената им бъде увеличена, ще се провокира повишаване по цялата верига на производството. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която се срещна с представители на протестиращите миньори от " Мини Марица-изток " ЕАД, заяви енергийното министерство.

Недоволството на протестиращите миньори е поради настояването да бъде нараснала цената на добиваните лигнитни въглища. Миньорите упорстват и за вложения в нова техника.

Министър Петкова е подчертала пред протестиращите, че схваща техните претенции и е припомнила доста усъвършенстваното финансово положение на сдружението. " Когато поехме ръководството през 2014 година, мините бяха в извънредно неприятно финансово положение, не доближиха даже средства за заплати. Сега обстановката е радикално изменена - за първи път сдружението отбелязва позитивен финансов резултат, приходите са увеличени, сътрудниците получават постоянно работните си заплати и всички обществени придобивки, възнагражденията са увеличени от началото на тази година, капиталовата стратегия на сдружението също се извършва ", е декларирала министър Петкова. Като удостоверение на това тя е показала социална поръчка, която е в ход в този момент - по нея следва да бъдат доставени нови багери на стойност 85 млн. лева

По отношение решението за цената на въглищата, енергийният министър счита, че на първо място би трябвало да се изчака решение по отношение на настояването за дерогация за Топлоелектрическа централа у нас поради новите екологични правила, гласувани на европейско ниво.

Министър Петкова се е заела през идната седмица да посети сдружението, с цел да се запознае на място с настоящата конюнктура в мините и разговорът да продължи, осведомят от енергийното министерство.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР