В зората на една ера, която учените нарекоха Антропоцена, задвижвана

...
В зората на една ера, която учените нарекоха Антропоцена, задвижвана
Коментари Харесай

Енергийната индустрия в Абу Даби: “Демонът-петрол“ и изменението на климата

В зората на една епоха, която учените нарекоха Антропоцена, задвижвана от човешкото влияние върху планетата, четвъртата подред среща на енергийната промишленост беше принудена да премине в отбрана против обвиняванията за измененията в климата.

С изгарянето на „ демоничните “ изкопаеми горива, упрекнати в нанасянето на непоправима щета в „ ерата на индивида “, мнозина се съгласиха, че след десетилетия на енергийни войни, бъдещите спорове ще се водят от битка за чиста вода, до момента в който ледниците се стопяват и реките пресъхват.

На въпрос какъв ще е най-големият източник на международно напрежение през 2040 година, повече от половината енергийни експерти и чиновници, в обръщения тази седмица на Световния енергиен конгрес в Абу Даби, показват дефицита на вода.

„ Преди 10 или 20 години петролът сигурно щеше да бъде преди всичко в листата “, споделя Аднан Шихаб-Елдин от Кувейт, някогашен изпълняващ длъжността общоприет секретар на ОПЕК.

“Сега той не е заради два фактора: имаме повече запаси в целия свят, изключително посредством новите технологии… и те са разпределени по-равномерно ”, сподели той на Световния енергиен конгрес.

Но като доста други водачи на конференцията, той настоя, че поради плануваното световно търсене през идващите десетилетия, това може да бъде променено посредством прекомерно бързо и непланирано прекосяване към възобновими източници на сила.

“Всички сме съгласни, че това, което желаеме, е чисто енергийно бъдеще. Постигането на това чисто енергийно бъдеще и скоростта, която доближаваме, би трябвало да бъдат ясни ”, сподели той, предупреждавайки за “промени и рецесия ”, в случай че политическите решения се вземат небрежно.

„ Грешно е съгласно мен да дефинирам политика, която ще влияе за 40 години, казвайки да вземем за пример освен, че не желая нуклеарна сила от свое име…, само че и и от името на всички останали. Затова е значимо да запазим всички наши благоприятни условия отворени, да влагаме във всички тях, според от обстановката на локално равнище

Последен късмет

Страните от Персийския залив са вложили десетки милиарди долари в планове за чиста сила, основно в слънчева и нуклеарна. Критиците обаче споделят, че при мнозина ства постепенно слизането от чертожната дъска и че липсва политическа воля. Пристрастяването към петрола е мощно, изключително когато доставките остават в обилие, а прекосяването към възобновими енергийни източници е извънредно скъпо. Но Глобалната комисия за акомодация съобщи във вторник, че богатите и бедните страни би трябвало да влагат в този момент, с цел да се защитят от последствията от изменението на климата или да платят още по-тежка цена по-късно.

“Ние сме последното потомство, което може да промени хода на изменението на климата. Ние сме първото потомство, което по-късно би трябвало да се оправи с следствията ”, съобщи някогашният началник на Организация на обединените нации Бан Ки-Мун, който ръководи комисията.

Неуспехът за ограничение на излъчванията на парникови газове постепенно изпича планетата и към този момент отприщи кресчендо от смъртоносни топлинни талази, дефицит на вода и супербури, нанесли повече опустошения от покачващите се морета, написа Агенция Франс Прес. Средната повърхностна температура на Земята е повишена с 1 градус от края на 19 век и е в ход – при сегашните равнища на излъчвания на CO2 – да се затопли с още два или три градуса до края на века.

“Ние сме най-големият влияещ фактор върху природата в наши дни ”, сподели Мартин Фрик, шеф по политиката в Рамковата спогодба на Организация на обединените нации за климатични промени, на панелна полемика в Абу Даби. “Както се споделя, с огромната мощ идва огромна отговорност. ”

Едно от водещите светила на Световния енергиен конгрес, изпълнителният шеф на “Арамко ” Амин Насер, приказва за „ рецесията на усещането “ пред промишлеността и за възходящия риск от дейностите на финансовата общественост във връзка с изкопаемите горива.

“Всички енергийни преходи – в това число и този – лишават десетилетия, с доста провокации по пътя ”, сподели шефът на саудитския петролен колос, който се приготвя за борсов дебют с проекти да осъществя милиарди долари.

Фрик съобщи, че дипломацията по отношение на изменението на климата към момента работи, макар компликациите.

“Има незабавна потребност от това ”, сподели той. “Въздействията са безусловно тревожни и колкото и да се договаряме, няма договаряния с природата. ” /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР