В землището на квартал "Крайморие" започна изграждането на Културно-исторически комплекс

...
В землището на квартал "Крайморие" започна изграждането на Културно-исторически комплекс
Коментари Харесай

Много скоро това ще е топ атракцията по Южното Черноморие СНИМКИ

В землището на квартал "Крайморие " стартира построяването на Културно-исторически комплекс "Ченгене скеле ". Там Община Бургас обособява пространство с необятен публичен достъп за разпространение на рибарския поминък и обичаи.

В комплекса ще има многофункционална зала, Кафене-клуб на моряка, експозиционни къщи-работилници за деца, парково пространство с пикник зона и детска площадка, крайбрежна алея, както и площадно пространство с амфитеатър за дребни концерти навън.

На територията на етнографския комплекс ще се организират образования, изложения и демонстрации на риболовен практики, с цел да се развие морската просвета, да се привлекат туристи, да бъдат основани работни места за локалната рибарска общественост и освен.

Многофункционалната зала и амфитеатърът ще се трансфорат в още една гореща точка на културния живот в Бургас нощем, а парковата среда, морската линия и атракциите за дребните гости ще притеглят доста гости през деня.



Помислено е и за възстановяване на транспортната съгласуваност на този регион. За задачата се построява нов кей в рибарското населено място Ченгене скеле, до който ще се стига с ново корабче, което Общината ще придобие следващата година. Така катамаранът "Анастасия " ще продължи да обслужва маршрута до остров Света Анастасия, а новият кораб ще пътува до въпросното етнографско населено място.

Дългогодишните старания за предпазване, рационализация и социализация на рибарското населено място Ченгене скеле са напът да се увенчаят с триумф, откакто се стартира с изчистването на проблемите със собствеността. Това разреши на Община Бургас да търси европейско финансиране. Тя приготви няколко обособени плана, които получиха позитивна оценка.



По един от тях, наименуван "Силата на водата ", се обновява и развива инфраструктурата на рибарското населено място, а също по този начин ще бъде закупено корабчето за туристически пътувания. Той е финансиран по Оперативна програма "Региони в напредък ". С втори план по Програмата за морско дело и риболовство се построява новият кей. Има утвърден и трети тематичен план по същата стратегия - за запазване и разпространение самобитността на рибарско населено място Ченгене скеле.

С осъществяването на тези три свързани и надграждащи се плана Община Бургас желае да развие и разпространява уникалността на селищното образувание "Ченгене скеле ", с цел да го трансформира в целогодишна туристическа дестинация, като по едно и също време с това запази нематериалното културно завещание, обичаи и природата в региона.

Най-много регистрирани риболовци в цяла България има в Ченгене скеле. По тяхно предпочитание Община Бургас приготви всички планови оферти и всяка последваща своя стъпка тя разисква с общността.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР