В Запорожка и Херсонска област, чиято независимост Русия призна на

...
В Запорожка и Херсонска област, чиято независимост Русия призна на
Коментари Харесай

Съветът на федерацията обсъжда статута на украинския език в Запорожие и Херсон

В Запорожка и Херсонска област, чиято самостоятелност Русия призна на 29 септември, украинският език няма да има формален статут . Това мнение показа ръководителят на конституционната комисия на Съвета на федерацията Андрей Клишас в канала Telegram.

„ Украинският език няма да има формален статут, единствено републиките в границите на Русия имат право да откриват държавен език “, написа сенаторът.

Според него никой в ​​Запорожие няма да забрани украинския език.

На 3 октомври Владимир Рогов, член на основния съвет на администрацията на Запорожка област, съобщи, че украинският език няма да бъде неразрешен в района, той може да остане като формален. „ Но всички знаем прелестно, че ни сплотява съветският език “, сподели тогава Рогов.

На 30 септември в Кремъл президентът Владимир Путин подписа съглашение за влизане в състава на Русия на четири нови района - Донецка и Луганска национални републики, както и Херсонска и Запорожка области .

По-рано на тези територии от 23 до 27 септември се организираха референдуми за присъединение към Русия. Според резултатите от гласуването в ЛНР за присъединение са дали своят вот 98,42 % от жителите, в ДНР - 99,23 %, в Херсонска област - 87,05 %, в Запорожие - 93,11 %.

По-късно Путин сподели, че жителите на ДНР, ЛНР, Запорожие и Херсонска област са създали своя категоричен избор.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР