В Западна Австралия се извършва спешно издирване на малка радиоактивна

...
В Западна Австралия се извършва спешно издирване на малка радиоактивна
Коментари Харесай

В Австралия издирват малка радиоактивна капсула, причиняваща рак

В Западна Австралия се прави незабавно търсене на дребна радиоактивна капсула. Опасният товар е загубен сред градовете Нюман и Пърт (разстояние от почти 1400 км) в средата на януари. За това оповестява Би Би Си.
Прочетете още
Корпусът съдържа малко количество радиоактивен цезий-137, който може да аргументи съществено заболяване, в случай че бъде допрян. Хората, живеещи в периметъра на издирването, са предизвестени да стоят надалеч от капсулата, в случай че инцидентно я виждат.

Опасният товар е бил превозен с камион сред мина на север от Нюман в региона на Пилбара и североизточните елементи на Пърт. Това е станало сред 10-16 януари. Именно тогава капсулата е била изгубена, само че не се показва по какъв начин се е стигнало до случая.

Цезий-137 е вещество, което нормално се употребява в минната активност. Министерството на пожарната и спешните служби (DFES) оповестява, че капсулата не може да бъде употребена като оръжие, само че може да аргументи радиационни изгаряния и да аргументи дълготрайни опасности – като да вземем за пример раково заболяване. 

Д-р Андрю Робъртсън, основен здравен контрольор на Западна Австралия и ръководител на Радиологичния съвет, сподели пред медиите в страната, че капсулата излъчва „ рационално “ количество радиация.

„ Притесненията ни са, че някой ще я види и вземе, без да знае каква заплаха крие тя. Възможно е някой да си намерения, че е нещо забавно и да го резервира или да го задържи в дома си, или да го даде на някого “, сподели още той.

DFES даже пусна илюстрация, която да покаже на популацията по какъв начин наподобява капсулата. Тя е с размери 6 мм на 8 мм.

Към момента са претърсени местата, откъдето се допуска, че е минал камионът, пренасящ рисковата капсула. Работи се по установяването на точния маршрут и спирките за отмора сред двете точки.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР