В зала Лотос“ на Регионалния природонаучен музей в Пловдив днес

...
В зала Лотос“ на Регионалния природонаучен музей в Пловдив днес
Коментари Харесай

Кметът на Пловдив откри новата експозиция с модели на динозаври в Природонаучния музей

В зала „ Лотос “ на Регионалния природонаучен музей в Пловдив през днешния ден се състоя разкриване на нова експозиция с аниматроник модели на динозаври. Тя бе открита публично от Кмета на Пловдив Здравко Димитров. Сред гостите на събитието бяха заместник-кметът по „ Култура, археология и туризъм “ Пламен Панов, кметът на регион „ Централен “ Георги Стаменов, ректорът на Аграрен университет -  Пловдив професор доктор Христина Янчева и и.д. шеф на ОИ „ Старинен Пловдив “ доцент Елена Кантарева – Дечева. Първите гости на новата експозиция бяха децата от ДГ " Майчина грижа ", ДГ „ Малкият принц “ и ДГ „ Каменица “, които имаха неповторимата опция да се пренесат в далечния свят на гигантските влечуги, които са били господари на Земята преди повече от 65 милиона години.

 
Заместник-кметът на Пловдив взе участие в план, отдаден на европейските градове
Представители на партньорски организации по план „ Европейските градове в поддръжка на междукултурния разговор “ от няколко дъ...

„ Благодаря на кмета Здравко Димитров за поддръжката, на заместник-кмета Пламен Панов, благодаря и на кмета на регион Централен - Георги Стаменов за дългогодишната отлична връзка с кметството на Централен. Мисля, че това е вярната формула за развиване на един музей, а и на един град. От своя страна, ние ще създадем всичко допустимо да усилваме посещаемостта на музея, респективно и на града. И мисля, че ще е сполучливо! “, сподели шефът на музея Огнян Тодоров. Той описа, че зала „ Лотос “ е трансферирана на музея през 2019, след което е осъществен повсеместен ремонт на фасадата с финансиране от общината. През 2020 година сумата от 60 000 лева е употребена за фасадата, през 2021 музеят получи 10.000 лева за топлата връзка сред зала „ Лотос “ и зала „ Ботаника “ и още веднъж през 2021 година община Пловдив отпусна  10 000 лева за промяна на дограма. Посещенията на новата зала с динозаври са включени в цената на билета за експозицията на музея, а достъпът до зала „ Лотос “ става през топла връзка, изведена през зала „ Ботаника “. Проектът за топла връзка и ремонт на постройка ‚Лотос “ е направен от арх. Елена Сидерова, съгласувал съветник арх. Румяна Пройкова, съгласуван с условията на носителят на авторските права арх. Михова и координиране с Министерство на културата. 

На този стадий залата приютява 5 динозавъра от типовете трицератопс, диметродон, анкилозавър, велосираптор и дилофозавър. Те са закупени със лични средства и възлизат на 35 хиляди лв.. Предстои  в експозиционното пространство да бъдат прибавени още тиранозавър – 7 м, трицератопс 4 м, стегозавър 4 м, птеродактил 4 м.



„ Благодаря на шефа на музея Огнян Тодоров за добре свършената работа. Експонатите са  закупени със лични доходи. Вижда се, че когато една институция работи добре, има доходи, може да влага и да се уголемява. Това значи, че музеят се ръководи вярно.  А оценката я дават посетителите. Това се вижда най-добре по усмивките на децата.  Благодаря и на заместник-кмета по културата Пламен Панов, че интензивно оказва помощ на музея в начинанията му. Община Пловдив ще продължи да поддържа плановете на един от най-успешните музеи в страната. Пожелавам разрастването на тази просветителна институция да е мотив за привличането на гости освен от страната, само че и от цяла Европа “, сподели на откриването кметът на Пловдив Здравко Димитров.
Кметът на Пловдив инспектира две къщи в Стария град
Кметът Здравко Димитров посети през днешния ден обекти на територията на Стария град, с цел да се запознае на място с стадия на осъществените действия по...

В залата ще бъдат прожектирани динамични, лазерни изображения, които ще се движат. Макетите са в смален размер, само че с действителни пропорции и пресъздават научна информация.  Аниматроним макетите на динозаври са създадени от китайска компания, която е един от водачите на международния пазар. Правила е макетите в музеите в Европа и на Балканите -  в Австрия, Хърватия, Чехия, Франция, Германия, Гърция, Италия, Литва, Черна гора, Нидерландия, Северна Македония, Полша,, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Испания, Швейцария и Обединеното кралство.

 „ Динозаврите нямат научна стойност, само че всички наши гости – деца ни питаха „ Къде са динозаврите? “. Емоцията, знанието и усмивките дават вероятност и убеденост, че тези познания ще се задълбочат и децата ще продължат да се интересуват. Предвиждаме модул „ Динозаври “ да бъде разпрострат с тематични лекции в областта на палеонтологията “, описа още Огнян Тодоров, който заяви, че до края на годината ще бъде открит и морския аквариум с размер от 24 хиляди литра. По план с МК е готова и експозиция с макети на едноклетъчни.

Още от ПЛОВДИВ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР