В зала Лотос“ на Регионалния природонаучен музей – Пловдив откриха

...
В зала Лотос“ на Регионалния природонаучен музей – Пловдив откриха
Коментари Харесай

Аниматроник модели на динозаври в Пловдив

В зала " Лотос “ на Регионалния природонаучен музей – Пловдив откриха нова експозиция с аниматроник модели на динозаври, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg.  Първите гости в новата зала бяха децата от ДГ " Майчина грижа ", които с голям интерес следиха гигантските влечуги, които са били господари на Земята преди повече от 65 милиона години.

На формалното събитие участва кметът на Община Пловдив, заместник-кметът " Култура, археология и туризъм “ и кметът на регион " Централен “.

Директорът на музея Огнян Тодоров рискови, че това, което виждат, е част от новата експозиция на музея. Тя се приготвя от 2019 година. Със съдействието на общината е бил изработен повсеместен ремонт на фасадата по план на Министерството на културата, съобразен с авторското право на постройката. Интериорът съставлява пещера, в която е разширена  концепцията с бели полета в периферията на залата, в които ще се прожектират динамични изображения от интервала на Ранната креда. " Това са част от експонатите -  пет типа динозаври, някои от които са леко умалени като размер спрямо естествените типове “, сподели Тодоров. Произведени са от китайска компания, която е най-основният производител на тези продукти. Тя е произвела динозаври за всички европейски държани. Досега в България няма такава непрекъсната експозиция.

" Закупихме експонатите с бюджет от 35000 лв. от лични доходи, като през 2022 година ще бъдат добавени още експонати - 7-метров динозавър и още три други типове. Всичките те са направени по действителни пропорции, не са измислени, пресъздават научната информация за тези типове “, сподели още Огнян Тодоров.

Той добави, че музеят се радва на добра посещаемост и ще успее да вземе и останалата част от експозицията.

Най-радостното е, че не се планува нарастване на входните билети.

" Музеят е една просветителна и научна институция. Тези динозаври нямат научна стойност, те копират естествените типове. Подготвихме тази експозиция заради обстоятелството, че децата питат къде са динозаврите. Те получават страст, познания и усмивки като ги виждат. Това е перспектива тези деца да задълбаят знанията си и да ги продължат. Предвиждат се и лекции с специалист в областта на палеонтологията, ще се разгърне този модул в научна област. Морският аквариум на музея също ще бъде открит до края на годината. С позволение на Министерството на културата се приготвя и зала за макети на едноклетъчни.

Огнян Тодоров сподели още, че е подсигурена и мобилна лаборатория за тестване пред музея, с опция за осигуряване на зелен документ.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР