В зала Лотос на Природонаучния музей в Пловдив отвори врати

...
В зала Лотос на Природонаучния музей в Пловдив отвори врати
Коментари Харесай

Експозиция с модели на динозаври в Природонаучния музей в Пловдив

В зала " Лотос " на Природонаучния музей в Пловдив отвори порти експозиция с модели на динозаври.

Тя бе открита публично от кмета на Пловдив Здравко Димитров. Първите гости на новата експозиция бяха децата от детските градини " Майчина грижа ", " Малкият принц " и " Каменица ", които имаха неповторимата опция да се пренесат в далечния свят на гигантските влечуги, които са били господари на Земята преди повече от 65 милиона години.



" Мисля, че това е вярната формула за развиване на един музей, а и на един град. От своя страна, ние ще създадем всичко допустимо да усилваме посещаемостта на музея, респективно и на града. И мисля, че ще е сполучливо! ", сподели шефът на музея Огнян Тодоров.



Той описа, че зала " Лотос " е трансферирана на музея през 2019, след което е осъществен повсеместен ремонт на фасадата, построена е топла връзка със зала " Ботаника ", заменена е дограмата на обща стойност 80 000 лв., обезпечени от Общината. Посещенията на новата зала с динозаври са включени в цената на билета за експозицията на музея, а достъпът до зала " Лотос " става през топлата връзка.

" От своя страна кметът на Пловдив благодари на шефа на музея и напомни, че експонатите са закупени със лични доходи. Вижда се, че когато една институция работи добре, има доходи, може да влага и да се уголемява ", акцентира Димитров.

Това, по думите му значи, че музеят се ръководи вярно и това се вижда най-добре по усмивките на децата. Здравко Димитров пожела на управлението на просветителната институция да притегля гости освен от страната, само че и от цяла Европа.

В залата ще бъдат прожектирани динамични, лазерни изображения, които ще се движат. Макетите са в смален размер, само че с действителни пропорции и пресъздават научна информация. По думите на Тодоров динозаврите нямат научна стойност, само че всички наши гости питаха за динозаврите.



Той сподели още, че планува модул " Динозаври " да бъде разпрострат с тематични лекции в областта на палеонтологията. Директорът на музея заяви, че до края на годината ще бъде открит и морския аквариум с размер от 24 000 литра . Подготвя се и експозиция с макети на едноклетъчни.

В залата се намират 5 динозавъра от типовете трицератопс, диметродон, анкилозавър, велосираптор и дилофозавър и са закупени за 35 000 лв.. Предстои в експозиционното пространство да бъдат прибавени още тиранозавър - 7 м, трицератопс - 4 м, стегозавър - 4 м, птеродактил - 4 м.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР