В Зала „Княз Александър І“ на Регионалния исторически музей в

...
В Зала „Княз Александър І“ на Регионалния исторически музей в
Коментари Харесай

Църква от средновековния град Червен разкрива своите тайни

В Зала „ Княз Александър І “ на Регионалния исторически музей в Русе, на 21 март от 18 часа археологът Светлана Великова ще показа осъщественото изследване на Църква № 16 на територията на известния от второто българско царство град Червен.
Християнският храм е в западния рид на средновековната цитадела и е с размери 6,70 на 12,80 м. Той е построен от обработени каменни блокове и е бил украсен с тухлени пояси и ниши. Храмът е издигнат през първата четвърт на ХІV век. Запазените сектори от фрески – цветни претекстове и червени декоративни рамки, маркират най-долния пояс на украсата в постройката.
Археологическите изследвания разкриват и 8 погребения. Гробните камери са издълбани в скалата, като са употребявани неведнъж и са били покрити с каменни плочи. Антропологичният разбор на човешките остатъци демонстрира профила на жителите на феодален Червен.
Специалисти от Русе, Клисура, Павликени и Сливен, дружно със 7 студенти-специализанти от Англия организираха изследванията. Ръководител е Светлана Великова (РИМ - Русе), а теоретичен съветник – доцент доктор Деян Рабовянов (НАИМ-БАН). Финансирането е обезпечено от Министерството на културата и Регионален исторически музей – Русе.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР