В законоустановения едномесечен срок, Варненският окръжен съд се произнесе с

...
В законоустановения едномесечен срок, Варненският окръжен съд се произнесе с
Коментари Харесай

Съдът отмени извършен въвод във владение в Ботаническата градина на Варна

 В законоустановения едномесечен период, Варненският областен съд се произнесе с решение и анулира въвод във притежание, осъществен във връзка с парцели с повърхност 18,783 дка, включващи част от Ботаническата градина във Варна. Със своето решение съдът указва на частния правосъден реализатор да възвърне фактическото състояние, като вкара назад в парцела Софийски университет " Св. Кл. Охридски “.

Самото изпълнително дело е било формирано по молба на физическо лице против петима длъжници, въз основа на изпълнителен лист от 30.06.2020 година, публикуван от Районен съд – Варна. С него петте физически лица били наказани да предадат на взискателя няколко недвижими парцела, измежду които и част от Ботаническа градина – Варна. Въводът на взискателя в парцела бил плануван на 26.08.2020г. Именно това деяние на частния правосъден реализатор станало причина за подаване на тъжба от Софийския университет, с която е инициирано и производството пред Окръжен съд- Варна. Университетът се е легитимирал като трето за разногласието лице, владеещо парцела и заявяващо собственически права върху него. Според СУ " Св. Климент Охридски “ с Акт за обществена държавна благосъстоятелност от 24.08.1999г., Държавата е предоставила ръководството и използването на парцела на университета. Изложено бе, че това притежание не е изгубвано.

Окръжен съд – Варна одобри, че Софийският университет е трето за изпълнителното произвеждане лице, заради което прегледа делото в намерено правосъдно съвещание с присъединяване на взискателя и длъжниците при започване на февруари. Събрани бяха гласни доказателства за определяне на твърдените от университета обстоятелства. Въз основа на материалите по делото, Варненският областен съд одобри, че осъщественият въвод против третото за осъществяването лице - Софийски университет " Св. Кл. Охридски “ е незаконосъобразно, а подадената тъжба основателна.

Решението на Окръжен съд – Варна е дефинитивно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР