В задкулисие и ощетяване на Общината с милиони левове, общинските

...
В задкулисие и ощетяване на Общината с милиони левове, общинските
Коментари Харесай

Общински съветници: Асеновград е „потънал в дългове” заради Водния цикъл

В задкулисие и ощетяване на Общината с милиони левове, общинските съветници от групата на Политическа партия ГЕРБ в Асеновград упрекват кмета на града лекар Емил Караиванов. Чрез „ Отворено писмо-декларация”, те се обръщат към обществеността и градската управата с изказванието, че теглените в последната година заеми, с цел да продължи осъществяването на плана за Воден цикъл, ще остави асеновградчани със съществени отговорности. Според общинските съветници, Администрацията на Асеновград е „ потънала в задължения “ и след края на мандата на сегашните управници, през 2019 година, тя ще е дебитор с близо 35 000 000 лв.. И заради невъзможността да се изплатят тези средства, градът ще остане „ разкопан – с недоасфалтирани улици “.
От Политическа партия ГЕРБ-Асеновград са безапелационни, че ще сезират Прокуратурата за метода на осъществяване на всички публични поръчки по плана за Воден цикъл. Чрез профилираните органи съветниците ще търсят отговорност от градската администрация за това, дали дейностите са осъществени съзнателно, или грешките са позволени заради непросветеност. Доводите за изказванията на съветниците са, че Общината е наказана да изплати сумата от над 9 000 000 лв. - финансова промяна. Твърдението на съветниците от опозицията в локалния парламент касае седем контракта, подписани с компании реализатори. Освен за тези средства, посредством декларацията си групата на Политическа партия ГЕРБ в Асеновград търси отговорност от управлението на града и още за „ неприемливи разноски, финансови корекции, непризнато Данък добавена стойност и други, зародили по време на реализацията на плана.” Опозиционерите настояват също, че заради нанесените корекции, ръководството на Асеновград, в лицето на лекар Емил Караиванов, прикрива съзнателно информация за заведени правосъдни каузи пред разнообразни инстанции.
В отговор, от трибуната на локалния парламент, градоначалникът уточни, че Общината към този момент е дала пояснение по сходни сигнали. Той удостовери, че са заведени няколко правосъдни каузи. По думите му, обаче, не са наложени корекции в размер на над 9 000 000 лв., а сумата възлиза на по-малко от 5 500 000 лв., което е едвам 5% от огромната инвестиция. „ Така че няма някакви хипотетични 10 000 000 лв., които няма да ни разрешат да приключим плана. “, изясни градоначалникът. Кметът Караиванов увери, че прекратяване на дейностите по Водния цикъл в Асеновград няма да се случи, защото Общинска администрация се разплаща постоянно с компаниите реализатори. В поддръжка на думите си, той съобщи, че не са налице и неизплатени средства към сегашния миг, а последното заплащане е осъществено преди два дни, като изплатената сума към изпълнителите е в размер на към 6 000 000 лв.. Доктор Емил Караиванов уточни, че по плана за Водния цикъл няма и непризнато Данък добавена стойност. „ И въпреки всичко, жителите на Асеновград не са длъжни да изплащат тези 5 000 000 лв., поради това, че някой не си е приключил работата.”, репликира отговора на кмета, ръководителят на групата на Политическа партия ГЕРБ в града - Костадин Яков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР