В забързаното ежедневие и възможностите, които предлага пазарът на труда

...
В забързаното ежедневие и възможностите, които предлага пазарът на труда
Коментари Харесай

Могат ли да работят жените на граждански договор по време на майчинство

В забързаното всекидневие и опциите, които предлага пазарът на труда в България, доста от актуалните майки или бъдещи такива са надали не принудени от събитията да съчетават както грижа за децата и фамилията, по този начин и да вземат участие наедно в приноса за общия фамилен бюджет.

В никакъв случай не би трябвало да подценяваме и обстоятелствата, че доста от майките съумяват да се оправят с провокациите на живота напълно сами, което към този момент прави динамичността на всекидневието още по-трудна и натоварена.

Не са малко дамите, които макар че са отдадени на майчинството, намират сили и време да съчетаят уговорките си с редом полагане на работа по разнообразни формати. Както знаем всички, майките имат право, при избрани условия, несъмнено, да получават обезщетение от страната по време на майчинството си.

За да съумеят да набират повече средства за себе си и за фамилията, майките постоянно питат дали имат право да работят на цивилен контракт по време на майчинството, като редом с това запазят опцията да получават и компенсацията, което им се поставя от страната. Отговор на този въпрос дава доктор Тодор Капитанов, специалист в областта на трудовото право.

Работата на цивилен контракт (без трудово правоотношение) не е спънка обезпечено за общо заболяване и майчинство лице, по времето на отпуск за бременност и раждане или за развъждане на малко дете до 2-годишна възраст, да получава парично обезщетение при бременност и раждане за период 410 дни, от които 45 дни преди раждането или надлежно след приключване периода на компенсацията за бременност и раждане, през време на спомагателния заплатен отпуск за развъждане на дете до навършване на 2-годишната му възраст.

Това е по този начин, тъй като майките са обезпечени лица за този интервал, което значи, че в случай че сключат цивилен контракт, без значение дали възнаграждението по него е под или над минималната работна заплата за страната за съответната година, би трябвало да им бъдат удържани осигурителни вноски. Това по никакъв метод не е спънка майката да продължи да получава обезщетение за майчинство от Националния застрахователен институт.

Съгласно закона, прекъсване на компенсациите за майчинство има когато се приключи трудовото правно отношение или се приключи използването на отпуск за бременност и раждане. Причината за това е, че компенсацията се отпуска и се получава на база отпуска по трудовото правно отношение, което няма нищо общо с гражданските контракти, написа pariteni.

Важно е актуалните и бъдещите майки да знаят също, че по гражданския контракт не се удържат вноски за фонд „ Общо заболяване и майчинство “. Това от своя страна е още едно съображение майките да продължат да получават паричните си компенсации. Осигуряването на лицата, които поставят труд по цивилен контракт, е особено регламентирано в Кодекса за обществено обезпечаване.

Нека въпреки всичко да не забравяме, че възнагражденията по гражданския контракт следва да бъдат декларирани в Национална агенция за приходите посредством подаване на съответната декларация, също по този начин следва да се заявяват и налозите по договорите, съгласно открития законов ред.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР