В южната ни съседка Гърция се отчита подобряване на епидемиологичната

...
В южната ни съседка Гърция се отчита подобряване на епидемиологичната
Коментари Харесай

Коледа в Гърция: Забрана за излизане и до 9 души на маса

В южната ни съседка Гърция се регистрира възстановяване на епидемиологичната конюнктура след два месеца ограничавания. Полицията следи за съблюдаване на ограниченията и цялостната възбрана за придвижване след 22.00 часа.

Само украсените витрини и домове подсказват, че сме в навечерието на огромен християнски празник, съобщи кореспондентът на БНР в Гърция Катя Пеева. Въпреки възбраната има мощно придвижване на хора по централните търговски улици, излезли на къса разходка в слънчевото време. Магазините не работят, само че се усеща духът на Рождество. Гърците си честитят от отдалеченост и с маски. Позволено е събирането на Бъдни вечер до 9 души от две фамилии и то до вечерния час в 22.00 часа.

" Спазвайте ограниченията. Опасността не е минала. Надеждата е във имунизацията " - това е акцентът в обръщенията на политическите водачи. За първи път не се чуват и коледарски песни заради възбрана за рискови контакти на децата. Но в Атина и други градове на страната се движат коледни рейсове с песни и пожелания за здраве и благополучие. Тази вечер по традиция в Гърция децата не чакат дарове, тъй като тях ги носи Свети Васил в новогодишната нощ.

Утре държавното управление позволи посещаване на стеснен брой вярващи на литургия, а довечера тържеството е в къщи с най-близките хора. Главата на гръцката православна черква - архиепископът на Атина и цяла Гърция Йероним прикани духовниците да се включат в акцията по имунизиране.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР