В Южна Украйна продължават масовите евакуации след разрушаване на язовирната

...
В Южна Украйна продължават масовите евакуации след разрушаване на язовирната
Коментари Харесай

Опустошителни последици за 10 години се очакват след взрива на язовира в Украйна

В Южна Украйна не престават всеобщите евакуации след разрушение на язовирната стена на Каховската Водноелектрическа централа, което докара до наводняване на доста места по поречието на река Днепър. Ситуацията е най-тежка в херсонския регион " Корабелни ". Нивото на водата се е покачило с 4 метра, над хиляда къщи са наводняване.

Има заплаха над 40 хиляди души да пострадат от наводненията. Досега са наводнени 24 обитаеми места в Украйна, съобщи украинският вътрешен министър Игор Клименко. Всички 300 животни в зоопарка на град Нова Каховка са починали, а съветските военни са създали невероятно евакуирането на животните, описа шефът. Докато съветският обстрел отеква над главите им, украинците са принудени да бягат от селата.

И българските специалисти апокалипсиса, който ще последва след гърмежа на язовирната стена. Застрашени са посевите и селскостопанските животни, както и запасите от питейна вода и връзките.
Това е събитие, което ще има доста дълги последствия и за земеделието, и за риболова, и за локалната инфраструктура, като сигурност даже. Залетите площи провокираха гърмежи на минни полета, които съветските окупационни управляващи сложиха и на двата бряга на река Днепър. Имаме проблем с електропреностната мрежа, която е доста мощно наранена.
Руслан Трад - специалист по сигурност

Наводненията ще продължат с дни. Разрушена е и електроцентралата наоколо до язовира, което е нанесло съществени вреди на електроснабдяването в региона. Язовирът ще бъде изцяло източен след 4 дни, като ще бъдат наводнени 37 обитаеми места.

Спасяването на хората, попаднали в клопката на наводнения регион, и изхранването на тези, които бягат от покрайнината, е голямо логистично и финансово задължение.

Възможно е аграрни земи в южна Украйна да се трансфорат в пустиня вследствие на наводненията. Според украински специалист последствията от детонацията на язовир " Нова Каховка " ще се усещат десетилетия наред.
Какво значи Каховското море или този язовир - това са 64 хиляди кв. км. Всичко това ще се изсипе надолу и ще залее южна Украйна. Това значи, че близкото десетилете, това е най-млакото - Херонската област, която даваше най-вече годишна продукция - зърно и други селскостопански култури - имаме действително пустиня. тъй като в близко време, с цел да се възстановят системите за поливане, тъй като там единствено с поливане става. Аз съм бил в тези области и там без вода не може да се ражда нищо.
проф. Михаил Станчев - учител в Харковския университет

След наводнението регионът би трябвало да бъде обеззаразен, с цел да се предотвратят епидемии и да се възвърне естествената среда. Повечето кладенци и естествени водоизточници няма да могат да се употребяват известно време заради риск от замърсяване.

Екологичното възобновяване може да отнеме десетилетия и естествените вреди не могат да бъдат оценени.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР