В Япония от утре влизат в сила по-строги наказания за

...
В Япония от утре влизат в сила по-строги наказания за
Коментари Харесай

Строги наказания в Япония за онлайн обиди

В Япония от на следващия ден влизат в действие по-строги санкции за обиди онлайн, в това число до една година затвор, съобщи Киодо. Мерките са част от напъните на Япония да се оправи с издевателството в киберпространството.

С промени в Наказателния кодекс санкцията за обидни мнения се усилва до 300 хиляди йени (2200 долара). Досега това се наказваше със задържане до 30 дни или санкция до 10 хиляди йени. Давността за това закононарушение се удължава от една на три години.

Работата по измененията на закона бяха ускорени след хипотетичното самоубийство през май 2020 година на 22-годишната Хана Кимура, играч по битка и участник в известното реалити шоу на „ Нетфликс “ " Terrace House “. Смята се, че повода е била пороят от обидни мнения по неин адрес в обществените мрежи.

Двама мъже от префектурите Осака и Фукуи бяха санкционирани по 9 хиляди йени поради обидни мнения за Кимура преди нейната гибел. Изразено бе обаче безпокойствие, че наказванията са били прекомерно леки. Това докара до настояването за промени в наказателния кодекс.

През октомври Законодателният съвет към Министерството на правораздаването предложи на министъра на правораздаването Йошихиса Фурукава наказванията да станат по-тежки. Предложената корекция беше импортирана тази година в Народното събрание, само че главната съпротива в лицето на Конституционно-демократическата партия и други се опълчиха на преразглеждането с аргумента, че това може да се употребява за задушаване на справедлива рецензия на политици.

На 13 юни законопроектът беше признат на пленарна сесия на горната камара, откакто ръководещата Либерално-демократическа партия реализира съглашение с опозицията и останалите партии. До три години ще се направи оценка на това по какъв начин работи законът и ще се реши дали той лимитира свободата на словото.

Фурукава сподели на конференция през вчерашния ден, че използването на по-строги санкции е значимо, тъй като демонстрира, че обидите в киберпространството са закононарушение, на което би трябвало да се гледа съществено, и наказванията работят като възпиращо влияние “. Той също по този начин акцентира, че този ход няма да работи като „ безпричинно ограничение на свободата на словото “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР