В Ямболска област засега не са регистрирани случаи на болестта

...
В Ямболска област засега не са регистрирани случаи на болестта
Коментари Харесай

В Ямболско не са регистрирани случаи на чума по свинете, но има близка опасност

В Ямболска област към този момент не са регистрирани случаи на заболяването африканска чума по свинете, само че преди дни са открити болни животни наоколо до границата с Бургаска област. Това бе посочено на съвещание на Областната епизоотична комисия в Ямбол във връзка на разпространяването на заболяването.

В региона действат три промишлени ферми за развъждане на прасета, пет фамилни ферми и стотици стопани, които гледат незнаен брой животни в дворовете си.

Повечето от тези животни не са регистрирани и разпознати от ветеринарните управляващи, придвижването им е нерегламентирано и постоянно са хранени с кланични боклуци, което ги трансформира в рискови огнища за заболяването, заяви шефът на Областната дирекция по сигурност на храните доктор Николай Георгиев.

Сериозна заплаха за разпространяването на заболяването са и дивите прасета. След закриването на ловния сезон на 15 януари ветеринарните служби нямат данни за здравното положение на дивите животни. Болестта елементарно може да се съобщи и посредством нерегламентираното превозване на живи домашни и диви животни и на месо от тях, уточни доктор Стоян Колев от Областната дирекция по сигурност на храните.

Представителите на разнообразни държавни институции и притежателите на свинеферми набелязаха ограничения за унищожаване на опциите за разпространяването на африканската чума по свинете. Областната епизоотична комисия ще координира дейностите на институциите и всяка седмица ще регистрира измененията в епизоотичната конюнктура.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР