В утрешния ден погледите на българските футболни фенове ще бъдат

...
В утрешния ден погледите на българските футболни фенове ще бъдат
Коментари Харесай

Филип Филипов: ЦСКА има достатъчно класа, за да спечели срещу Лудогорец

В утрешния ден погледите на българските футболни почитатели ще бъдат вперени към това, което ще се случи на дербито сред водачите в класирането на efbet Лига Лудогорец и ЦСКА.

Разградчани одобряват " армейците " в доста значим дуел, след който е допустимо Лигата да има нов водач - ЦСКА, в случай че играчите на 31-кратния отличник на България завоюват против доминантна в последните 9 сезона. Предпоставката съществува, тъй като възпитаниците на Бруно Акрапович са единствено на 3 точки зад тези на Валдас Дамбраускас.

За да получим коментар на това какво може да чакаме от утрешния дуел, от " Факти " се свързаха с някогашния централен бранител на ЦСКА Филип Филипов. Той е младеж на ЦСКА, първенец и притежател на Купата на България с мъжкия състав на " алените " през сезон 1996/97 под управлението на треньора Георги Василев-Гочето.

- Г-н Филипов, какви са упованията Ви за дербито сред ЦСКА и Лудогорец, което е в утрешния ден?

- Очакванията ми са футболистите на ЦСКА оптимално да се вложат в мача, да се раздадат и да го завоюват. Надеждите ми са съдията да не е решителен фактор в мача, а всичко да се реши на терена сред футболистите.

- Това беше последното, което щях да Ви попитам, само че защото отваряте тематиката: имате ли терзания, че този арбитър (б.р. Драгомир Драганов) може да опорочи мача с отсъжданията си?

- За съответния арбитър нямам някакви съответни терзания. Просто се вижда, че на Лудогорец в последните две години, откогато има явен спад в тяхната игра, доста им се оказва помощ. За мен, в случай че съдиите не бяха решителен фактор, ЦСКА трябваше да влезе в утрешния мач с най-малко 5-6 точки преднина пред Лудогорец, а не с 3 точки пасив. Последните 3 мача от есенния дял съдията беше решителен, тъй като Лудогорец, вместо 9 точки, трябваше да завоюват 3. Бяха им подарени точките. Има и други такива през сезона.

За да тръгне нанякъде този футбол би трябвало веднъж в края на състезание да се направи правилен разбор на цялото състезание и да се види по какъв начин се става първенец в България, тъй като не може съдиите да вършат един тим първенец. Не може, когато на Лудогорец им е значим даден мач, съперникът им тъкмо в този мач да реши да си обиграва юношите. Това е просто опорочена работа...
 Читателите на ТОПСПОРТ: ЦСКА ще победи Лудогорец
Читателите на ТОПСПОРТ: ЦСКА ще победи Лудогорец

Вижте какво демонстрират резултатите от анкетата

- Какъв би трябвало да е методът на " армейците " на следващия ден съгласно Вас?

- Според мен в този мач ЦСКА би трябвало да подходят доста мъдро, доста търпеливо и в същото време доста нападателно. Мисля, че сега ЦСКА има тъкмо подобен образ. С привличането на треньора Акрапович в ЦСКА се вижда един образ, който го нямаше много време в тима. Мисля, че ЦСКА има задоволително толерантност, задоволително класа и задоволително качество, с цел да завоюва мача.

- Да, сякаш по-търпеливият метод е по-добрият вид, в сравнение с да тръгнат на сляпо да се надиграват с Лудогорец.

- Сляпо не би трябвало да потеглят да се надиграват, тъй като въпреки всичко Лудогорец не са случен тим, имат положителни реализатори и класа в тима. Търпение би трябвало на ЦСКА в този мач.

- Лудогорец има доста мощни крила и може би халф-бековете на ЦСКА би трябвало да бъдат доста добре подсигурени от централните бранители и отбранителните халфове.

- Да, в действителност имат доста скорост в крайните външни флангови футболисти, изобщо положителни футболисти имат в нахлуване. Кешеру е потвърден голмайстор. Мисля, че Акрапович доста добре ги е разузнал и ще си затвори подстъпите от крайните футболисти. Смятам, че ЦСКА тактически ще седят добре в мача.

- В този смисъл, това, че Тибо Вион ще отиде отново в халфовата линия поради травмата на Жеферсон, който ще пропусне и утрешния мач, може ли това да се окаже проблем за " армейците ", тъй като другите възможности за типичната зона на Вион са атакуващи футболисти - Синклеър и Йомов?

- Акрапович най-добре си познава футболистите - кой в какво положение е сега и на коя позиция ще свърши потребна работа. Аз персонално доста одобрявам Вион извън (б.р. като халф-бек), тъй като взе участие и в двете етапи на играта и е доста нападателен. Решението обаче си е на треньора, той си знае всеки футболист по какъв начин е квалифициран и къде ще му свърши най-хубава работа.

- Има ли Бруно Акрапович преимущества пред Валдас Дамбраускас и съответно в този мач, и в очертаващата се борба за купата?

- Първото преимущество на Акрапович е, че е треньор на най-големия български тим. Футболистите на ЦСКА постоянно са със самочувствие, с готовност играят. Вижда се, че ЦСКА е марка - единственият тим, който продава футболисти за милиони евро. Самият факт, че е в ЦСКА е първото преимущество на Акрапович. Второто му преимущество за мен е, споделял съм го пред доста другари, до момента в който той беше треньор на Локомотив (Пловдив), че е доста качество треньор, който си постанова вижданията, сортира си добре футболистите и си постанова стила, който предлага доста добър футбол. От една страна - тактически грамотно, дисциплинирано играят футболистите му, и въпреки това - доста нападателно и офанзивно, което съгласно мен ще е огромен плюс за утрешния мач.

Треньорът на Лудогорец не го познавам, нямам директни усещания, с цел да приказвам за индивида. Разбрах, че играе добре шах. За треньорските му качества няма по какъв начин съдим към момента. Докато Акрапович сме го видели с тима на Локомотив (Пловдив), две години поред взе Купата на България, направи тима постоянен. Така че Акрапович малко или доста се е потвърдил като треньор в нашето състезание.

- Още повече, че Бруно Акрапович е от Балканите, а треньорът на Лудогорец идва от прибалтийска страна, приключил е образованието си и е поживял на Запад. По всяка възможност тукашната " джунгла " не му е доста ясна.

- В Лудогорец опитите с непознати треньори постоянно са се проваляли. Те играеха мощно при български треньори - Ивайло Петев, Стойчо Стоев и Георги Дерменджиев. Това са тримата треньори, с които Лудогорец играеше в действителност добър футбол и беше над другите. При задграничните треньори, някои от които бяха с богати визитки, нещо все не се получаваше. Не знам и този опит до каква степен ще стигне, само че това си е тяхно решение.

- Според Вас, трезво видяно на обстановката, без страст, ЦСКА къде би трябвало да концентрира повече старания, кое по-реалистичното - да гони купата в състезание, да гони Купата на България, или и за двете би трябвало да се хвърли сигурно?

- ЦСКА е такава марка, че би трябвало и за двете неща да играе. Няма приоритет единствено към едното. Доколкото познавам и Гриша Ганчев, той е максималист човек и ще желае и за двете неща ЦСКА да играе на 100%. В ЦСКА постоянно са и двете неща - 1-ото място в шампионата и Купата, върхът е целта в ЦСКА. Не мисля, че ще си вършат сметки да дават отмора на едни футболисти в един мач, в различен да играят други и така нататък ЦСКА ще играе и на двата фронта.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР