В условията на световна пандемия Община Варна е планирана да

...
В условията на световна пандемия Община Варна е планирана да
Коментари Харесай

Община Варна заделя 4,8 млн. лв. повече за социални грижи

 В изискванията на международна пандемия Община Варна е планувана да усили средствата за обществени грижи за най-уязвимите жители. В проектобюджета за 2021 година, който следва да бъде прегледан в Общински съвет, е планувана макрорамка за обществените действия от 21 983 000 лева Това е нарастване с 4,8 млн. лева по отношение на миналата година. Целта е да бъде продължена политиката за възстановяване на качеството и достъпа до предлаганите обществени услуги, както и гарантиране на резистентност на осъществените планове. 4 040 539 лева са отделените средства за общинската обществена стратегия, което е растеж с 260 000 лв. по отношение на 2020 година В програмата са обезпечени средства за редица услуги като:

- Домашен обществен патронаж, който обезпечава топла храна на 1 200 обществено слаби граждани;

- Социални услуги в домашна среда – асистенти за подкрепяне на 120 деца със специфични просветителни потребности;

- Лични асистенти, посредством които се обезпечават обществени услуги в домашна среда за към 900 души с увреждания и з лица над 65 години - с ограничавания или неспособност за самообслужване.

През 2021 година Община Варна ще започва и нова обществена услуга - асистентска поддръжка, която ще обезпечи почасови услуги за хора с увреждания и за деца. Продължени ще бъдат и останалите 58 броя обществени услуги, които се осъществят в обществени центрове. 

В проектобюджета са заложени средства за прехрана на домове за остарели хора, на 24 пенсионерски клуба, както и на приюта за краткотрайно настаняване на бездомни хора. 

209 600 лв. са планувани за помощи за битови потребности на обществено слаби лица. Те се отпускат след показване на нужните документи и решение на Общинския съвет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР