В условията на пандемия юристите отсега се готвят за новите

...
В условията на пандемия юристите отсега се готвят за новите
Коментари Харесай

Ще могат ли депутатите под карантина да положат клетва онлайн?

 В изискванията на пандемия юристите занапред се готвят за новите проблеми, които ще зародят при учредяването на новия Парламент. Кои са подводните камъни и противоречивите тематики? Казусите са главно два.

На първо място - може ли сегашните министри да се закълнат като депутати и не води ли това до несъответственост на двете позиции.

Отговорът на юристите е да, заради което те ще би трябвало да решат дали желаят да останат депутати или ще бъдат министри до края на мандата. Тогава на тяхно място за малко ще влязат идващите в листите. 

Вторият проблем също е значителен - може ли народен представител под карантина да се закълне отдалечено по електронен път. Такъв е казусът с болния от корона вирус.

Юристите виждат разнообразни разновидности. Според някои клетвата електронно и отдалечено по платформа като " Зуум " да вземем за пример въобще не е проблем. В този дух е решението на Конституционния съд по проблема от предишния парламент, когато кворумът се осигуряваше онлайн.

" Понятието наличие към този момент се пояснява разширително, допустимо е поради на Коронавирус рецесията някои народни представители да вземат участие онлайн в съвещанията “, изясни проф. Пламен Киров.

Отчита се още, че полагането на клетва е церемониален обред, който той включва още нещо.

" Те подписват клетвени листове, които се пазят в деловодството на Народното събрание “, добави проф. Киров.

Според него по предложение на най-възрастния народен представител може да се гласоподават спомагателни правила за клетвата. И други мислят по този начин.

" Според мен първо се заклеват присъстващите и по-късно вземат решение да се закълнат и останалите, които не могат да участват “, сподели доцент Наталия Киселова.

Според нея не е целесъобразно да има отдалечено присъединяване, само че щом Конституционният съд е споделил да, значи е допустимо. 

И най-после - още един излаз от обстановката. Карантинираните депутати могат просто да се закълнат седмица по-късно. Засега е прочут единствено един подобен -. От Столичната районна здравна ревизия споделиха за bTV, че не могат да разкрият по кое време изтича карантината на Трифонов.

Партия " ИТН “ и през днешния ден отхвърлиха коментар по всички политически и правни тематики. Така мълчанието им продължава към този момент 10 дни след вота.

Справка на bTV измежду парламентарните партии демонстрира, че в редиците на ГЕРБ, Българска социалистическа партия, " Изправи се! Мутри вън! “ няма заболели и карантинирани депутати.

За Движение за права и свободи към момента изясненост няма, а от " ИТН “, както стана ясно, за момента не разясняват никакви проблеми.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР