В условията на няколко кризи, които изискват сериозни бюджетни ресурси,

...
В условията на няколко кризи, които изискват сериозни бюджетни ресурси,
Коментари Харесай

Военни сделки за 5 млрд. лева посрещат новото правителство

В изискванията на няколко рецесии, които изискват съществени бюджетни запаси, възможното ново държавно управление ще се изправи пред съществени провокации в бранша на защитата.

Въоръжените сили са софтуерно изостанали и с изострен кадрови проблем. Решаването и на двата казуса изисква промени, само че и съществено финансиране, което би затруднило и надалеч по- богати страни.

Четирите партии, които договарят за кабинет с мандат на " Продължаваме промяната ", се сплотиха към целите за превъоръжаване и увеличение на заплатите и обществените обезщетения за военните. Реализирането на тези задания обаче е огромно предизвикателство.

Партиите към момента не са разпределили (поне официално) постовете в идващото държавно управление, само че не би било изненадващо, в случай че защитата се окаже в ресора на " Продължаваме промяната " и президента Румен Радев, който е военачалник от запаса.

За поста министър на защитата към този момент се спряга името на служебния министър председател Стефан Янев, който по-рано бе длъжностен боен министър. Водещият специалист на " Продължаваме промяната " се оказа добре познатият специалист Тодор Тагарев, който бе длъжностен боен министър в кабинета на Марин Райков, назначен от президента Росен Плевнелиев.

В същото време и Българска социалистическа партия има мощни аспирации към бранша и поддържа връзки с организациите на военните от запаса. Партията обаче е мощно затруднена да откри " лице " на бранша, откакто Ангел Найденов освободи мястото. Сега Българска социалистическа партия е оставила този сектор на Атанас Зафиров и генерала от запаса Кольо Милев.

" Демократична България " има сериозна визия за развиването на армията, която се показва от специалиста и някогашен длъжностен министър Велизар Шаламанов.

" ИТН " залага на дългогодишния чиновник на МО Теодора Ганчовска и някогашния офицер Александър Александров.

Името на Ганчовска също се спряга за вероятен предстоящ министър на защитата.

Бюджет и заплати

Тази година бюджетът на МО се движи към 1.6 % от Брутния вътрешен артикул с вероятност този дял да нарасне през 2022 година. Амбицията е до няколко години да се реализира задачата, сложена от НАТО – 2% от Брутният вътрешен продукт да се влагат в защита.

Сериозният проблем обаче е разпределението на средствата. Почти целият бюджет за защита отива в заплати и настояща прехрана.

Практически липсват средства за финансови разноски.

Повишаването на заплатите и връщането на някои обществени придобивки, за които мощно упорстват от Българска социалистическа партия, ще " изкривят " още повече това съответствие и ще се изискват сложни решения, взаимни отстъпки и вероятно промени.

F-16

В превъоръжаването на армията най-актуални са два от огромните планове – за закупуването на нови бронирани машини и придобиването на още 8 изтребители F-16 Block 70. Спешно би трябвало да се закупят и нови 3D радари.

Министерство на защитата към този момент изпрати писмо-искане за приемане на проектодоговор (LoR for LOA) за придобиването на още осем многоцелеви изтребители F-16 Block 70.

Първоначалните сигнали са, че офертата ще е по-висока от цената, на която придобихме първите 8 машини – 2.1 милиарда лв.. Това зависи от претенции от България пакет съоръжение и въоръжение, само че няма да е изненада, в случай че цената се приближи до 3 милиарда лв.. Добрата вест е, че тези пари към този момент ще могат да бъдат изплатени разсрочено, защото България към този момент има изискваната от Съединени американски щати кредитна история.

Така идната година България ще получи проектодоговор, който ще би трябвало да бъде подписан или отритнат в границите на няколко месеца.

Колкото по-бързо бъде подписан договорът със Съединени американски щати и " Lockheed Martin ", толкоз по-бързо ще може България да се освободи от старите руски изтребители МиГ – 29.

Сроковете се отразяват и върху цените, защото военната продукция нараства с месеци.

Засега обаче не е ясно дали и по какъв начин новото държавно управление ще подходи към въпроса, макар че се следи консенсус сред партиите за нуждата от незабавно превъоръжаване.

Бронирани машини

Закупуването на бронирани машини е на дневен ред най-малко от десетилетия и упованията са новото държавно управление бързо да реши казуса. България възнамерява договорката да излезе под 1.5 милиарда лв. с Данък добавена стойност, само че това наподобява доста амбициозна цена и ще изисква взаимни отстъпки с новата машина.

Проектът сега чака политическо решение.

Бившият боен министър Красимир Каракачанов приключи процедурата за избор на бронирани машини, откакто предстоящо се разбра, че и двете подадени предложения надвишават избрания ценови таван от към 1.5 милиарда лева

Каракачанов стартира разновидността поръчката да бъде изпълнена от ведомствения холдинг ТЕРЕМ, който обаче не може да се оправи с подобен план и ще подписа контракт с непозната компания.

Каракачанов внесе в Министерския съвет отчета за бъдещето на плана и идващото държавно управление би трябвало да се произнесе.

Тази договорка също ще се изплаща разсрочено.

Нови радари

Вече е квалифициран и планът за закупуването на нови 3D радари. Очаква се той да стигне 400 млн. лв. и би трябвало да се осъществя бързо, поради закупуването на новите американски изтребители.

Как ще се финансира превъоръжаването?

Превъоръжаването доста мъчно ще се реализира единствено от бюджета на МО и ще изисква спомагателни средства.

По време на договарянията за образуване на държавно управление се стигна до концепцията за основаване на специфичен фонд, в който да влизат и средства от продажбата на ненужни парцели, техника и прочие

Това обаче са доста лимитирани финансови източници и реализирането на държавната стратегия (както е набелязана в момента) ще изисква други бюджетни средства.

И не на последно място, деликатно образуване на целите и внимание с обещанията към хората в бранша.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР