В условията на глобална пандемия младите хора проявяват по-голям интерес

...
В условията на глобална пандемия младите хора проявяват по-голям интерес
Коментари Харесай

Рекорден брой участници в литературния конкурс Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена

В изискванията на световна пандемия младежите демонстрират по-голям интерес към тематиките, свързани със спасяването на човешки живот. Това личи от рекордния брой участници в тазгодишния интернационален книжовен юношески конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла вселена”, проведен от Център за еврейско-българско съдействие „ Алеф”. Темата „ Ще ви опиша за моя спасител” въодушеви 120 млади създатели от всички краища на България. В първия стадий на осмото издание на състезанието – за български младежи поръчка за присъединяване направиха възпитаници от 38 обитаеми места в страната. Най-много разкази са получени от Бургас, Гоце Делчев, Пловдив, Русе, Шумен, Хасково, Самоков и София.

Младите разказвачи не се уплашиха да съпреживеят нещастието на обречените на депортация и заличаване евреи в годините на Холокоста и драмата на техните спасители. В разказите си те възкресяват редица образци за почтено държание, всеотдайност и подвиг. В творбите им е разказан подвигът както на българи, удостоени от мемориала на жертвите от Холокоста „ Яд Вашем”, Израел с купата „ Праведник на народите на света”, по този начин и на хора, незаписани в този лист, познати за малко на брой. Някои от създателите са построили даже сборен облик на „ спасителите”. Други срещат читателя със спасители отвън рамките на България – словаци, чехи, немци,украинци, испанци.

Конкурсните творби на българските възпитаници към този момент са в ръцете 5-членното жури. То ще номинира 20-те най-хубави описа, от които ще бъдат излъчени спечелилите.

Членовете на журито са старши специалистът в МОН Радостина Николова, Румен Леонидов – стихотворец и издател, Асен Йорданов – публицист, стихотворец, Алберта Алкалай- ръководител на център Алеф. За първи път тази година в състава му е включен и експерт по етно-религиозни спорове - писателят Георги Бърдаров.

Литературният конкурс, проведен от център „ Алеф”, за своите осем години битие доби изключителна известност и авторитет в страната, вгради се и в държавната просветителна стратегия като асистент в извънкласните действия по история, литература и гражданско обучение.

Тази година литературната конкуренция надвиши границите на България и към този момент е със статут на интернационален конкурс. Вторият стадий на състезанието – за задгранични участници към този момент е в ход. Срокът за подаване на конкурсните произведения от чужбина е до 1 май. Според регламента те ще бъдат оценени и класирани в обособена категория.

Както е по традиция, награждаването на спечелилите ще бъде на публична гала в Бургас през месец юни 20121, на която ще бъдат поканени всички отличени създатели от България и чужбина на разходи на уредниците.

Осмото издание на литературния юношески конкурс „ Който избави един човешки живот, избавя цяла вселена” се организира под патронажа на Министерството на културата и с поддръжката на Министерството на образованието и науката, Националния замък на децата и Община Бургас. Партньори на надпреварата са Словашкото министерство на образованието, Посолството на страната Израел в България, къщата-музей „ Ане Франк” в Амстердам, Нидерландия и Музеят за историята на полските евреи „ Полин” във Варшава, Полша.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР