В УМБАЛ Бургас, след спешна операция11 годишното момче аспирирало зъба

...
В УМБАЛ Бургас, след спешна операция11 годишното момче аспирирало зъба
Коментари Харесай

Спасиха дете със заседнал в трахеята зъб

В УМБАЛ Бургас, след незабавна интервенция
11 годишното момче аспирирало зъба по време на сън

Две седмици нямало проблем

Подобен случай лекарите не помнят

Бургаски лекари избавиха дете, със затънал в трахеята зъб. 11 годишният възпитаник живял по този начин близо две седмици. Просто една заран се събудил и открил, че зъбът му, който вечерта се клател, го няма. 

„ Решихме, че го е глътнал и ще излезе самичък. Ходеше на учебно заведение, на плуване, първоначално нямаше проблем “, описа майката на момчето.

Синът и обаче, след малко време, почнал да подвига температура. Никой не предположил, че причина за това е заседналият зъб. Лекували момчето с антибиотици, само че това не дало резултат. Тогава персоналният доктор назначил рентгеново проучване и на фотографията се видял проблемът- заседналият сред трахеята и десния бронх зъб.

Момчето е признато по неотложност, интервенцията е осъществена съвсем незабавно от УНГ-специалистите доцент доктор Даниел Петков, доктор Ивайло Илиев и анестезиолога доктор Антон Григоров. - „ Трябваше да се работи бързо, тъй като имаше действителен риск от съдбовен край. Зъбът можеше да запуши дихателните пътища, да докара до неспособност да си поеме въздух “, описа доктор Цветелина Григорова от Клиниката по УНГ заболявания.

Подобен случай в практиката си лекарите в морския град не са имали. Операцията сложила на огромно тестване екипа, тъй като даже специфичен инструмент мъчно захващал хлъзгавия зъб. Още повече, че това се случвало през тръбата, с която детето е интубирано и тя трябвало да се извади и сложи отначало няколко пъти.

Впоследствие от травматичните повреди се е развила и пневмония, която е овладяна, споделиха медиците.  Детето било два дни в реанимация, само че към този момент е добре.

„ Благодарна съм на всички лекари в УМБАЛ, които избавиха сина ми. Имаме прелестни експерти, нямам думи да им благодаря “, показа майката на детето - Елка Далчева.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР