В Турция се готвят за новия предсрочен вот тази неделя.

...
В Турция се готвят за новия предсрочен вот тази неделя.
Коментари Харесай

Ерхан Пекан: Не очаквам висока избирателна активност в Турция, хората са уморени от гласуване

В Турция се готвят за новия предварителен избор тази неделя. Министерството на външните работи към този момент достави изборните бумаги и машините за гласоподаване до дипломатическите и консулските ни представителства. Очаква се през днешния ден в Турция да стартират да идват и командированите от страната чиновници – общо 162-ма - по един за всяка от разкритите в южната ни съседка изборни секции. Представители на изселническите организации в Турция чакат по-слаб интерес към вота на 2-ри април, спрямо изборите преди половин година .

На изборите тази неделя турците с български паспорти в регион " Тракия " в Северна Турция ще могат да гласоподават в над 20 изборни секции. Президентът на Федерацията на балканските турци на регион " Тракия " Ерхан Пекан, който е и заместник-кмет на община Буюккаръщъран, не чака висока изборна интензивност в южната ни съседка на 2-ри април . Това са петите за последните две години парламентарни избори и турците с двойно поданство в регион " Тракия " са изтощени от гласоподаване , споделя Ерхан Пекан и предвижда какъв брой хора ще отидат да гласоподават в областите Къркларели, Ордин и Текирдаг: " Около 15 -20 хиляди гласа ще са ". 

Според него няма да има проблеми с организацията на изборния развой . Изселническите сдружения спомагат на българските управляващи.

От изселническите сдружения са обезпечили и хора, които при потребност да оказват помощ на искащите да гласоподават при попълването на декларациите за вота в чужбина. 

Според Ерхан Пекан няма да се наложи общините да обезпечават рейсове, които да транспортират гласоподавателите до секциите , тъй като и на тези избори, както и на парламентарния избор през октомври предходната година в Турция бяха разкрити рекорден брой секции. И тази година те са над 160. Пекан предвижда, че огромна част от гласоподавателите ще предпочетат хартиената бюлетина пред машинния избор , който затруднява множеството възрастни гласоподаватели. 

И на тези избори за 49-то Народно заседание турците с български паспорти ще отидат до урните в южната ни съседка с вярата да има повече непоклатимост в България , споделя Ерхан Пекан:

" Икономиката да е добре. Трябва да има към този момент държавно управление. Партиите към този момент би трябвало да вземат решение ".

А най-важният въпрос , който би трябвало да решат политиците в България и след тези избори, съгласно него е: " Да гледат по какъв начин младежите в България да живеят в родината си, да не отиват в непознати страни ".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.
По обявата работи: Анастасия Крушева БНР подкасти: Поколението Z В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР