В Турция, където има разкрити най-много секции за гласуване извън

...
В Турция, където има разкрити най-много секции за гласуване извън
Коментари Харесай

От нашите пратеници: Как протича подготовката за изборния ден в секциите в Турция

В Турция, където има разкрити най-вече секции за гласоподаване отвън страната, стартира подготовката на изборните пространства.

За пети път в границите на две години в Турция има рекорден брой секции за гласоподаване в чужбина - 162. В 97 от тях ще бъдат конфигурирани и машини за гласоподаване. Най-много секции има в региона на генералното консулство в Истанбул - 50. В 27 от тях ще се гласоподава и машинно.



Очакванията са за висока изборна интензивност. Въведени са и облекчения за гласуващите. Този път, да вземем за пример, ще се одобряват заявления без значение от мястото на което са попълнени.

" Тук могат да гласоподават 350 000 - 400 000 изселници, които могат да гласоподават в българските избори. Обаче от тези, единствено 15% - 50-60 000 души гласоподават всякога. На тези избори аз чакам да гласоподават 70 000 и може и 75 000 души ", сподели Исмаил Шахин, редактор във в. " Миллиет ".



Притесненията са свързани с броенето на бюлетините, което на тези избори се чака да става доста по-бавно.

" Ще се наложи тук-там, където гласоподават доста наши жители, доста гласоподаватели, над 1000 души, че ще става по-бавно и фактически би трябвало да имат самообладание. А ние, от наша страна, сме създали организация да има свободно помещение, тъй като всички изборни секции са в учебни заведения и защото идващия работен ден, понеделник, си е естествен образователен ден, сме подготвили да има помещение, където да може да се изтегли комисията дружно със съответната техника и да изчакат приемането на протоколите ", съобщи пред Българска национална телевизия Васил Вълчев, общоприет консул на България в Истанбул.

Подробности вижте във включването на специфичните ни пратеници Александър Марков и оператора Ивайло Стоянов.





Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР