В Турция бе обявен седемдневен национален траур за жертвите в

...
В Турция бе обявен седемдневен национален траур за жертвите в
Коментари Харесай

Втори мощен трус в Турция, жертвите надвишиха 3500

В Турция бе разгласен седемдневен народен печал за жертвите в опустошителните трусове, които раздрусаха Югоизточен Анадол, съобщи Българска телеграфна агенция.

В изказване в профила си в обществените мрежи турският президент Реджеп Тайип Ердоган разгласи, че от през днешния ден до 12 февруари в цяла Турция и в дипломатическите представителства зад граница националните знамена на Турция ще бъдат свалени на половина.

 Мицотакис персонално беседва с Ердоган
© Reuters

Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис се причисли към десетките водачи протегнали ръка към Анкара, като беседва с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, организира телефонен диалог с турския президент Реджеп Тайип Ердоган поради земетресенията. Това стана макар сложните - изключително в последната година - връзки посред им.

" Току що приказвах с президента Ердоган. От името на гръцкия народ показах дълбоки съболезнования за съкрушителната загуба на човешки животи и повторих, че сме подготвени да предоставим всякаква спомагателна помощ, " написа в Мицотакис.

 Минута безмълвие в Организация на обединените нации
© Reuters

Общото заседание на Организация на обединените нации уважи с минута безмълвие жертвите на смъртоносното земетресение в Турция и Сирия, съобщи Анадолската организация (АА) за Българска телеграфна агенция според съглашението за продан на информация сред двете организации.

Председателят на Общото заседание на Организация на обединените нации Чаба Кьорьоши изрази най-дълбоките си съболезнования на държавните управления и народите на Турция и Сирия за трагичната загуба на живот и за материалните вреди. Той прикани представителите на държавите-членки да станат за минута безмълвие преди началото на днешната сесия на Общо заседание.

По-рано генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш сподели, че е " се е натъжил надълбоко ", като е чул за големия брой жертви в Турция и в Сирия. " Сърцето ми е с народа на Турция и Сирия в този драматичен час ", разгласи в изказване Гутериш.

" Изпращам най-дълбоките си съболезнования на фамилиите на жертвите и искам бързо възобновяване на ранените. Организация на обединените нации е изцяло ангажирана да поддържа отклика [на страните и организациите в помощ на пострадалите]. Нашите екипи са на място, оценявайки потребностите и оказвайки помощ. "

 Алепо
© Reuters

Алепо

Най-малко 1651 души са починали в Турция при днешните трусове, заяви здравният министър Фахреттин Коджа пред медиите. По думите му 11 119 души са ранени.

Междувременно сирийската държавна организация САНА към 19:30, като се базира на здравното министерство в страната, че 570 са починали (1403-ма ранени) в провинциите Латакия, Алепо, Хама и Тартус, като добави, че броят не е " финален ". Той обаче не включва подконтролната на съперници на режима на президента Башар ал Асад провинция Идлиб, в която по последни данни (отпреди няколко часа) жертвите са минимум 380. Това значи, че минимум 950 души са доказаните смъртни случай при земетресението.

 Близо 3500 турски военни вземат участие в издирването
© Reuters

Министърът на защитата на Турция Хулуси Акар съобщи, че към 3500 турски военни вземат участие в избавителните интервенции в търсене на оживели. Общият брой на участниците в интервенциите - а това включва и сили на службите за реакция при бедствия - наближава 10 хиляди души.

Не е известно какъв брой може да са затрупаните под отломките на множеството срутили се здания след земетресенията в Южна Турция и Северна Сирия.

По-рано турският президентски консултант Илнур Чевик съобщи, че за спасителите ресурсите не са проблем: се надпреварват с времето в опит да открият оживели под руините. " Имаме радари, датчици, само че има такава съсипия, че не можете да стигнете на всички места - в някои случаи би трябвало да се вслушвате ", споделя Чевик пред Би Би Си. По думите му ората в сходни региони с опустошени здания се приканват да пазят безмълвие, с цел да може да се чуе, в случай че някой вика за помощ. "

 БЧК стартира акция за набиране на средства за потърпевшите от земетресението

Българският червен кръст стартира акция за набиране на финансови средства в помощ на потърпевшите от опустошителното земетресение в Република Турция на 6 февруари 2023 година, оповестиха от организацията. Открита е специфична банкова сметка в левове:

IBAN: BG64UNCR76301078660913

Кампанията на БЧК може да се поддържа и с SMS на къс номер 1466 към всички мобилни оператори.

Екип за търсене и избавяне от 12 души с 5 кучета от Планинската избавителна работа на БЧК е отпътувал довечера за Турция, с цел да се включи в избавителните действия на място. Организацията има подготвеност и да даде филантропична помощ от бедствения си запас.

 Хуманитарните организации в Сирия

Американският президент Джо Байдън разгласи, че е одобрил незабавното разпределяне на помощи за Турция. " Екипите ни се разполагат бързо, с цел да стартират да оказват помощ за турските старания за търсене и избавяне и да извърнат внимание на потребностите на ранените и разселените от земетресението ", се споделя в изказване на Белия дом.

От своя страна европейски посланик съобщи за телевизия " Ал Арабия ", че филантропичните организации, които работят в Сирия с европейска поддръжка, сега " преразглеждат целите си ".

 Земетресението натрупа още страдалчество в опустошената от войната Сирия Земетресението натрупа още страдалчество в опустошената от войната Сирия

Дори " самият магнитуд " на земетресението от 7.8 по Рихтер е невъобразим от " стотици години ", изследващият сеизмичната интензивност в Близкия изток професор Мартин Май от университета " Крал Абдуллах " в Саудитска Арабия.

По думите му второто земетресение на различен разлом часове след първото евентуално е породено от него. " Тази тектонична плоча се натовари в последните десетилетия или епохи и евентуално беше подготвена (за интензивност - бел. ред.), а земетресението тази заран я тласна натам ", споделя Май.


разгласи, че изпраща екип от 20 доброволци на помощ в Турция. Групата се състои от подготвени експерти за търсене, избавяне и оказване на първа помощ, оповестяват от организацията.

Подкрепа за обезпечаване на гориво, консумативи и лекарства за екипа може да бъде оказана посредством подаяние:
Банкова сметка на Сдружение " Национална асоциация на доброволците в Република България ":

" Уникредит Булбанк " АД;
IBAN: BG11 UNCR 7000 1522 2002 11;
BIC: UNCRBGSF

 Само в Турция жертвите са над 1500
© Reuters

Най-малко 1541 души са починали при земетресенията в южна Турция, а ранените са 9733-ма, заяви вицепрезидентът Фуат Октай.

По-рано Анадолската организация говореше за 1498 души, 8533-ма ранени съгласно турската работа за справяне с бедствия и повреди.

Очаква се броят на жертвите да продължи да пораства. За момента към него се прибавят и минимум 430 починали (и 1089 ранени) в Сирия и 380 починали в следения от бунтовници северозапад (там потърпевшите са минимум 1000).


© Reuters

Плачещи деца, разрушени здания и лечебни заведения, цялостни с тела - в понеделник изглеждаше мъчително познато за сирийските фамилии и спасителите, изтощени от близо 12 години бомбардировки и разселване.

Как бедствието от тази заран натрупа още страдалчество в Сирия

 Турция изиска помощ от НАТО
© Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Турция публично изиска помощ от съдружниците си в НАТО за справяне с последствията от серията мощни трусове, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.

Медицински екипи и съоръжение за незабавна помощ, разнообразни звена за търсене и избавяне, както и " изцяло оборудвани полеви лечебни заведения, устойчиви на рискови метеорологични условия ", са изброени като част от настояването, оповестено от НАТО.

Реакцията на НАТО при земетресенията се координира от координационния център на алианса за реагиране при бедствия.


Световната здравна организация (СЗО) чака забележителен скок в броя на починалите след огромно земетресение и неговите вторични земетресения в Южна Турция и Северозападна Сирия, трансформирали доста здания в отломки.

Бедствието е най-лошото от този вид, блъснало страната през този век, като умъртви в двете страни повече от 1700 души съгласно публични лица.

" Мисля, че можем да чакаме броят на смъртните случаи да се усили доста ", сподели пред " Ройтерс " Рик Бренън, районен шеф за незабавни случаи на СЗО за Източното Средиземноморие. " Има доста сривания на здания и [смъртността] ще се усили доста към епицентъра на земетресението. "

СЗО усилва личния състав си в южния турски град Газиантеп, напълно покрай епицентъра на земетресението, и изследва опциите си да изпрати екипи за незабавна здравна помощ в региона. Но поради мощните вторични земетресения " за избавителните екипи е по-трудно да влязат в руините, с цел да извадят хора ".




" Анадолската организация " популяризира фрагменти от дрон, снимал част от разрушените над 1700 здания в провинция Кахраманмараш в Турция, ударена през днешния ден от два труса с магнитуд над 7. Щети и жертви има в общо 10 провинции, както и в прилежаща Сирия.


Израелският министър председател Бенямин Нетаняху разгласи, че Сирия е поискала помощ за справяне с последствията от земетресението. По думите му такава помощ е изпратена и на Турция.

Оказването на подпомагане на Анкара обаче не е изненада за разлика от обстановката с Дамаск; Сирия не признава съществуването на Израел, двете армии са се сблъсквали неведнъж от основаването му, а и израелските сили нанасят удари по цели на сирийския съдружник Иран в хода на войната в прилежащата страна.

Попитан кой е отправил молбата, израелски представител декларира за " Ройтерс ": " Сирийците. " Помолен за конкретизиране дали става дума за властта или режима на президента Башар ал Асад, същият събеседник дава отговор: " Сирия. " Според публичната телевизия на Израел поръчката е отправена през Русия, само че посолството на Москва отхвърля коментар.

 Защо има толкоз трусове в Турция
© Wikimedia Commons)

Смята се се, че към 98 % от територията на Турция е предразположена към трусове, до момента в който към една трета от страната е във висок риск, в това число регионите към огромните градове Истанбул и Измир, както и Източен Анадол.

Защо е по този начин може.

 Земетресенията са били усетени чак до Гренландия
© Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Двете мощни трусове, които раздрусаха тази нощ и тази заран Южна Турция и Северна Сирия, са били усетени чак до Гренландия, разгласи през днешния ден датският Геоложки институт, представен от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

" Двата мощни труса в Турция бяха ясно регистрирани от сеизмографите в Дания и Гренландия ", сподели за " Франс прес " сеизмологът Тине Ларсен.

" Сеизмичните талази доближиха до сеизмографа на датския остров Бьорнхолм в Балтийско море към 5 минути след началото на труса ", уточни Ларсен. " Осем минути след земетресението трусът е достигнал източния бряг на Гренландия, популяризирал се е из цяла Гренландия ", сподели специалистът.

" Ние регистрирахме две трусове и доста вторични земетресения - в Дания и Гренландия ", акцентира още тя.

Първият от двата труса беше най-силното земетресение в Турция след земетресението от 17 август 1999 година, в което починаха 17 хиляди души, от които хиляда в Истанбул, напомня " Франс прес ".


На 26 декември 2004 година светът осъмна с вест за злополучие, което бе с подобен мащаб, че седмици наред бе мъчно да се осъзнае. Земетресение с магнитуд 9.15 по Рихтер край Суматра провокира цунами, което удари Индонезия, Тайланд, Индия, Шри Ланка и доста други страни в района, опустошавайки села и туристически острови и оставяйки съвсем 230 000 мъртви или изчезнали. Цунами талази бяха регистрирани чак в другия завършек на Индийския океан по крайбрежията на Мадагаскар и Африка.

Кои са останалите сходни нещастия от началото на века може.

Depremler sonrası *Hatay`ın yukarıdan görüntüsü:
- ibrahim Haskoloğlu (@haskologlu)



Това е историческо злополучие, чийто брой на жертвите евентуално ще пораства, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган, преди второ мощно земетресение да удари регион, прилежащ на потърпевшия от първото.

" Всички влагат сърцето и душата си в старания, макар че зимният сезон, студеното време и земетресението през нощта вършат нещата по-трудни ", сподели той в турския център за съгласуваност при бедствия в Анкара. " Не знаем какъв брой ще доближи броят на жертвите, защото напъните за покачване на отломките не престават в няколко здания в зоната на земетресението ", сподели той. Около 9000 души вземат участие в избавителните интервенции, сподели той. Предложения за помощ са създали НАТО, Европейският съюз и 45 страни, добави той.

 Според Европейския геофизичен институт през днешния ден по обед е имало трус от 4.6 в морето на 35 км северозападно от Латакия
Според Европейския геофизичен институт през днешния ден по обед е имало трус от 4.6 в морето на 35 км северозападно от Латакия

Хиляди сирийци, уплашени от трусовете в Турция, както и от такива в Средиземно море покрай Латакия, напущат града. Тук е ситуирана съветска военна база, само че сутринта министерството на защитата в Москва заяви, че няма потърпевши негови обекти.

Tens of thousands of people left the Syrian city of Latakia after the massive aftershocks being felt now.!!
— Cumali (@porcumali)


Сирийската петролна рафинерия " Банияс " ще прекрати активността си за 48 часа след смъртоносното земетресение в Турция, заяви в понеделник държавната осведомителна организация SANA, базирайки се на изказване на петролното министерство.

Вторият трус с магнитуд над 7 в Югоизточна Турция бе усетен мощно и в Дамаск.

 Главното мюфтийство разгласи дарителска акция
© Ihlas News Agency (IHA) via REUTERS

Главно мюфтийство на мюсюлманско вероизповедание в Република България афишира дарителска акция за потърпевшите в тежкото трусове в Южна Турция. Даренията може да се създадат по банкова сметка:

Търговска Банка Д

IBAN: BG72DEMI92401000232957
BIC: DEMIBGSF (Като посочите задачата на дарението)

 Официална Facebook страница на Националния институт по геофизика на Румъния
Официална Facebook страница на Националния институт по геофизика на Румъния

Пет трусове са регистрирани в Румъния за една нощ, като най-силното е било с магнитуд 4.5 по Рихтер и е станало на дълбочина 20 км в 03:26 в сеизмичната зона на Вранча, окръг Бузъу, оповестяват от Националния институт по геофизика на Румъния.

Земетресението е последвано от четири вторични труса с по-малък магнитуд - 2,0, 2,6, 2,9 и 2,7 по скалата на " Рихтер ",.

 Затворено е и летището в Адана

Летището в южната турска провинция Адана е затворено за полети до второ разпореждане поради огромните трусове в страната, заяви частната новинарска организация Демирорен. Засега няма повече детайлности. Град Адана с население над 1.3 милиона души е шестият по величина в страната и основен за курортната средиземноморска линия на Турция.

По-рано през днешния ден бе затворено и летището на провинция Хатай, която също е на морския бряг покрай зоната на земетресенията.


Скоро след второто мощно земетресение в Турция от прилежаща Сирия оповестиха, че жертвите, за които е известно, са близо 600. Според държавните медии починалите са най-малко 371, а ранените - 1089. От територии под контрола на опозицията против Башар ал Асад оповестяват за други 211 убити и 419 ранени. Дамаск не оповестява систематизирани данни за бедствието в страната, която продължава да е разграничена от революция, въпреки че с съветска помощ Асад съумя да си върне по-голямата част от земите.

 Новото мощно земетресение е маркирано в синьо. В жълто са десетките вторични земетресения от нощното земетресение от 7.9, доста от които са с магнитуд над 4.
© USGC

Новото мощно земетресение е маркирано в синьо. В жълто са десетките вторични земетресения от нощното земетресение от 7.9, доста от които са с магнитуд над 4.

Втори мощен трус е регистриран в Централна Турция - този път с магнитуд 7.5. Според американския геофизичен институт епицентърът е на 4 км от Екиньозю.

Според Службата за ръководство на бедствия и изключителни обстановки (AFAD) то е с магнитуд 7,6 и още веднъж е блъснало района Кахраманмараш. Земетресението е станало на дълбочина 7 км, споделиха още от AFAD.

 Жозеп Борел
© Reuters

Жозеп Борел

Европейският съюз заяви, че 10 екипа за търсене и избавяне са били мобилизирани, съобщи " Ройтерс ".

" Десет екипа за търсене и избавяне в градски условия бяха мобилизирани бързо от България, Хърватия, Чехия, Франция, Гърция, Холандия, Полша, Румъния, с цел да поддържат оказващите първа помощ на място ", споделиха първият посланик на Европейски Съюз Жозеп Борел и Янез Ленарчич, еврокомисарят по ръководство на рецесии.

" Италия и Унгария също предложиха свои избавителни екипи на Турция ", се добавя в изказването.

 Над 300 са починали в Сирия
© Reuters

В Сирия са починали 326 души, а ранените са 1042. Това заяви " Ройтерс ", базирайки се на държавната осведомителна организация (SANA), която цитира думи на Ахмед Дамирия, асистент на сирийския здравен министър.

Смята се, че броят на жертвите, посочен от държавните медии, включва единствено тези, които живеят в следени от държавното управление региони.

 Броят на жертвите в Турция пораства
© Presidential Press Office/Handout via REUTERS

Броят на жертвите в Турция набъбна на 912, ранени са 5383 души, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от " Ройтерс ".

Той добави, че това е най-голямото злополучие в страната от 1939 година насам. В резултат на земетресението са се срутили 2818 здания.

 Създаден е
© Reuters

Турските въоръжени сили са основали " въздушен кулоар " за оказване на помощ за засегнатите региони, съобщи турската телевизия " ТРТ хабер ", представена от Българска телеграфна агенция. Коридорът има за цел да улесни достъпа на избавителните екипи до региона на бедствието.

Министерството на националната защита също предприе дейности за изпращане на избавителни екипи. Голям брой транспортни самолети, в това число самолети A400m на турските въоръжени сили, транспортират екипи и техника към регионите, наранени от труса. Самолети за спешна помощ също вземат участие в " коридора за въздушна помощ ".

 България ще изпрати два самолета
© Depo Photos via REUTERS

България приготвя да изпрати два самолета " Спартан " в Турция, оповестиха за Българска телеграфна агенция от Министерството на защитата. Целта е със самолетите да бъдат превозени екипи на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " и Столичната община.

От Министерството на вътрешните работи оповестиха, че 58 чиновници на Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " се приготвят да заминат за Турция. В състава на модула ще влязат до 20 единици техника, както и нужното избавително съоръжение. По линия на Столична община за мястото на случая също ще замине избавителен екип. Транспортът ще се обезпечи от българските Военновъздушни сили, а дейностите му ще бъдат координирани от Групово дело " Пожарна сигурност и отбрана на популацията ".
Българският Червен кръст е в подготвеност да даде от бедствения си запас 1000 спални комплекта, в допълнение 1000 одеяла и 1000 комплекта спални чаршафи.

От взаимния катастрофален запас на Българския Червен кръст и на Турския Червен полумесец могат да бъдат предоставени 300 кухненски комплекта с посуда за хранене, 300 фамилни палатки, 300 радиатора, 1000 матрака и 3 хиляди вълнени одеяла. В подготвеност да отпътува за Турция е и екип за търсене и избавяне от 12 души с 5 кучета от Планинската избавителна работа на БЧК.

 Спря пристанището в Джейхан
© Reuters

Дейността на пристанището Джейхан е спряна, заяви корабната организация " Трайбека ", представена от " Ройтерс ". Това е и мястото, където на Средиземно море излиза петролопроводът Баку-Джейхан, по който главно се изнасяше съветски петрол.

Не работи и летището в Хатай, заяви турският вицепрезидент, защото е потърпевшо от труса. То се намира покрай границата със Сирия и е основно за товари към град Алепо. Летището може да се окаже доста значимо за избавителни и възстановителни работи след злополуката.


Руското министерство на защитата заяви, че военните му уреди не са потърпевши от мощното земетресение, което удари Югоизточна Турция и Северозападна Сирия в понеделник. Земетресението умъртви към 300 души и рани стотици, защото постройките се срутиха в целия район, в това число в провинция Латакия, където има огромна съветска военна база.

Русия, която е тясно обвързвана със сирийското държавно управление, ръководено от президента Башар ал-Асад, поддържа от години доста военно наличие в страната.


Турската лира доближи ново рекордно ниско равнище от 18.85 лири за $ в ранната търговия в понеделник. Причината не е земетресението, а силата на щатската валута и геополитическите опасности за Турция, които натежаха върху лирата.

С напредването на търговията лирата възвърне срутва от това, че доларът се увеличи внезапно в петък след мощен отчет за заетостта в Съединени американски щати, което допуска, че Федералният запас може да поддържа високи лихви по-продължително време.

Индикациите, че Съединените щати ще упорстват за по-твърда позиция във връзка с използването на глобите, също усилиха натиска, откакто Вашингтон предизвести Анкара за износа за Русия на химически субстанции, чипове и други артикули, които могат да бъдат употребявани във военното нахлуване на Москва в Украйна.

 Разрушен е замъкът в Газиантеп

Замъкът в центъра на град Газиантеп е мощно потърпевш, като на любителски фотоси се вижда, че каменните му стени и 12-те кули, реставрирани за последно доскоро повече от 22 години, са съвсем разрушени. Основан като бдителен пост от хетите, той е укрепен от римляните през II-III век и трансфорат в палат по времето на византийския император Юстиниян през VI век.

В момента там се обитава Панорамния музей на защитата и героизма, разказващ за отбраната на града от френската войска при разпадането на Османската империя.

 Разрушен е замъкът в Газиантеп
 Активността по целия разлом в региона на днешното земетресение не стихва, вторичните земетресения – някои от тях доста мощни – са десетки
© USGC

Активността по целия разлом в региона на днешното земетресение не стихва, вторичните земетресения – някои от тях доста мощни – са десетки

Земетресението удари район, от който се страхувахме. Има съществени необятно публикувани вреди ", сподели Керем Кънък, началник на организацията за помощ при бедствия и произшествия към Турския Червен полумесец, Пред Haberturk той насочи апел за кръводаряване.

Турция е измежду най-застрашените от трусове страни в света. Повече от 17 000 души бяха убити през 1999 година, когато земетресение с магнитуд 7.6 удари Измит, югоизточно от Истанбул. През 2011 година земетресение в източния град Ван умъртви повече от 500 души.


Към момента няма данни за потърпевши български жители след мощното земетресение в Югоизточна Турция, оповестиха от Министерство на външните работи към 7:30 сутринта.

Българските дипломатически представителства в Турция са осъществили съгласуваност с локалните управляващи, поддържа се контакт и с представители на локалната изселническа общественост.

 Жертвите в Сирия бързо се усилват
© Reuters

Загиналите в Сирия към този момент са над 230, а най-малко 600 са ранените, заяви почитан чиновник на здравните управляващи по държавната телевизия.

Данните са от следените от властта в Дамаск региони, като за най-вече опустошения се оповестява от провинциите Алепо, Хама и Латкия. За десетки починали има известия и от следените от бунтовници територии в страната.

Данните от Турция към този момент са за 76 жертви.


Властите в Италия предизвестиха за евентуален риск от цунами и приканиха жителите в крайбрежните региони да се реалокират в по-високите места и да изчакат повече информация. Мониторинговата работа на Европейско-средиземноморския сеизмологичен център сподели за " Ройтерс ", че прави оценка риска от цунами.

След 8 часа българско време италианското предизвестие бе анулирано.


Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън подреди на USAID и други сътрудници от федералното държавно управление да оценят опциите за реагиране на най-засегнатите региони от земетресението в Турция и Сирия, сподели съветникът по националната сигурност Джейк Съливан в изказване в неделя. " Свързах се с турски публични лица, с цел да предам, че сме подготвени да предоставим всякаква нужна помощ. Ще продължим да следим от близко обстановката в съгласуваност с Турция ", написа Съливан в " Туитър ".

 Близо 180 са починалите до момента, затиснатите са стотици
© Reuters

В региона на земетресението в Турция починалите са най-малко 76 в Адана, Адъяман, Малатия, Кахраманмараш, Газиантеп, оповестиха управляващите. Други към 440 са затиснати под руините на паднали здания в
Шанлъурфа, Диарбекир, Адана, Адъяман, Малатия, Османие, Хатай и Килис, допълват от спешните служби AFAD.

Повече от 100 души са жертвите в прилежащата сирийска провинция Алепо, ранените са стотици. Същите известия идват от Хама и Латакия. Държавната телевизия прикани популацията да помогне с колите си за откарване на ранените до лечебните заведения. Лекари оповестяват, че потърпевшите идват " на талази ".


Земетресението е усетено в просторен регион, обхващащ най-малко четири страни: Сирия, Ливан, Израел, Кипър, Гърция.

За опустошения и десетки жертви се оповестява от Сирия и провинция Алепо. Хората са уплашени в столицата Дамаск.

В Ливан измежду нощ избягаха на улиците в столицата Бейрут и се качиха в колите си по-далеч от постройките от опасения да не рухнат.

В Кипър са записали труса, само че там няма опустошения.

Кореспондент на Би Би Си оповестява от Ивицата Газа в Израел на границата с Египет, че са усетили земетресението в продължение на към 45 секунди.

 Продължават мощни вторични земетресения
© Reuters


Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР