В турския град Ескишехир започна церемонията по откриване на Трансанадолския

...
В турския град Ескишехир започна церемонията по откриване на Трансанадолския
Коментари Харесай

Христо Казанджиев: България има шанс да инкасира ползи от проекта ТАНАП

В турския град Ескишехир стартира церемонията по разкриване на Трансанадолския газопровод с присъединяване на президентите на Азербайджан, Грузия и Турция. На събитието участва и българският министър на стопанската система Емил Караниколов. 
Тръбопроводът ще придвижва азербайджански газ през Грузия до Турция с капацитет за продължение на потока към Европа. Съоръжението е с дължина 1340 километра. Цената му е 8 милиарда $. Това е най-голямата турска енергийна инвестиция досега. 
По тръбопровода ще се транспортират 16 милиарда куб. метра газ годишно, добивани от азербайджанското находище „ Шах Дениз “. От тях шест милиарда кубични метра годишно са предопределени за Турция, а останалите в бъдеще ще бъдат изнасяни за Европа. 
Газопроводът е част от плана за „ Южен газов кулоар “. Към него спадат и настоящият газопровод Баку-Тбилиси-Ерзурум, Трансанадолският газопровод през територията на Турция и неговото бъдещо продължение - Трансадриатическият газопровод, който през Гърция и Албания би трябвало да доближи до Италия. Предвижда се мощността на ТАНАП да бъде увеличена постепенно до 24 милиарда куб. м. годишно до 2023 година и до 31 милиарда куб. м. годишно до 2026 година.​

Същевременно Трансанадолският газопровод е част от тактиката на Анкара страната да се трансформира в енергиен възел, продавайки природен газ от разнообразни източници, в това число и от газопровода „ Турски поток “.

Първият тестов газ по тръбата беше пуснат на 23 януари тази година. В най-натоварената фаза на строителството планът осигуряваше заетост на 13 000 души. 

Този план в забележителна степен има възможност да компенсира срутва на преноса на съветски природен газ през България поради " Турски поток ", изясни в предаването " Нещо повече " енергийният специалист Христо Казанджиев :

" В момента, в който стартира да действа " Турски поток " преносът за Турция през България ще бъде преустановен, а това значи 70% понижение на количествата природен газ. При състояние, че българската директна система към този момент може да работи в реверсивен режим - преносът на газ да може да се реализира от юг на север, да се надяваме, изключително след изявлението на италианския министър на околната среда, че Трансадриатическият газопровод (ТАП) ще бъде ревизиран като реализация, да се надяваме България да инкасира изгоди от ТАНАП. "

Казанджиев изясни схемата на т.нар. Южен газов кулоар, който стартира от азербайджанските залежи и стига до границата с Турция:

" След това се включва ТАНАП, който е до границата на Турция с Европейския съюз и по-късно от границата с Гърция стартира развиването на Трансадриатическия газопровод. По една или друга причина към сегашния миг се осъществя ТАНАП, само че не се осъществя ТАП. Реализацията на плана ТАП е под въпрос. И тук изниква шансът на България. Шансът на България е да употребява наличната си директна система за транзитиране на азербайджански природен газ за Европа по съществуващата междусистемна връзка с Румъния в региона на Русе и към Украйна по съществуващия директен газопровод през България и Румъния. Част от газа може да отиде и към Гърция по съществуващата междусистемна връзка. "

Христо Казанджиев вижда късмет за страната ни да компенсира в „ известна степен, не изцяло “ отклоняването на съветския природен газ към „ Турски поток “ и директната му доставка в Турция. 

Цялото изявление с енергийния специалист чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР