В трети окончателен списък, одобрен от строителното министерство, ще бъдат

...
В трети окончателен списък, одобрен от строителното министерство, ще бъдат
Коментари Харесай

Нов списък за общински проекти за 420 млн. лв. от бюджета

В трети финален лист, утвърден от строителното министерство, ще бъдат включени общините определели да получат 420 млн. лева от хазната за осъществяване на свои планове. Това стана ясно по време на последната си конференция на вицепремиера и министър на районното развиване в оставка Гроздан Караджов.

Той напомни, че по закон с парите по бюджета на Министерство на регионалното развитие може да се разпорежда само министърът на районното министерство, а дейностите на премиера в оставка Кирил Петков по отношение на тези планове са противозаконни. Списъкът е въз основа на предходни два. Единият бе направен от министерството, ръководено от Гроздан Караджов, а другият - от финансовото. Последният, който може да има шанса да бъде осъществен, е дело на екип на Министерство на регионалното развитие и Националното съдружие на общините (НСОРБ). Регионалният министър в оставка, сподели в тази връзка, че екипите са работели до късно вечерта, с цел да могат да изберат най-перспективните планове от двата предишни листата. Караджов акцентира, че одобряването на кандидатурите е съобразено и с критериите на финансовото министерство. Те изискват съществуването на планова подготвеност и позволение за градеж. Очаква се доста бързо строителният министър да издаде заповед за разпределянето на парите, които са обезпечени от бюджета на Министерство на регионалното развитие.

Миналата седмица министър председателят в оставка Кирил Петков разгласи, че е изпратил на Гроздан Караджов за утвърждение лист с 303 общински планове за 426 млн. лева По думите на Петков те били определени по ясни критерии и транспарантен метод.

Сдружението на общините държи да бъдат финансирани допустимо максимален броя планове, които дават отговор на заложените условия, като се съблюдава идентичен метод към всички общини при класирането на плановете. Те желаят да бъдат финансирани на ремонта на разрушени улици, а не главно общински пътища и ВиК планове.

 

СТРАННИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ

Строителният министър заяви, че в листата на финансовото министерство е имало планове с, меко казано, съмнителна целенасоченост и те изрично не могат да бъдат финансирани от бюджета на Министерство на регионалното развитие. „ Това значи да бъда даден на прокуратурата “, безапелационен бе Караджов. По думите му, повода е в настояването с пари от строителното ведомство да се финансират планове, които са от компетенциите на други министерства.

Министърът уточни за образец планове за разчистване на реки, създаване на депа за битови боклуци и на компостиращи съоръжения, поливна система за стадион, краткотрайни паркинги в Слънчев бряг, настоящи поправки на улици и пътища, а също и улица в гр. Марица. Няколко обекта са били препоръчани за саниране на читалища, което би трябвало да стане с пари от Министерството на културата, под чиято шапка са. За неприемлив е избран и планът на община Кюстендил за пробутване на улици в лесопарк " Хисарлъка " за 3,5 млн. лева

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР