В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че

...
В традиционното си обръщение украинският президент Володимир Зеленски заяви, че
Коментари Харесай

Украйна си е върнала 6000 км, руските войници отстъпват към своята граница

В обичайното си послание украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че от началото на септември силите му са освободили повече от 6000 квадратни километра в източната и южната част на страната. Украинските войски през вчерашния ден разшириха превзетата от тях територия, като тук-там стигнаха до североизточната граница на страната и обявиха, че са завладели голям брой съветски бойци в границите на светкавичното си нахлуване, което принуди Москва бързо да изтегли силите си, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Русия значително е отстъпила от позициите си в региона на Харков и доста от отстъпващите съветски бойци са напуснали Украйна, като са прекосили границата и са се върнали в тяхната страна, съобщи нощес почитан боен представител на Съединени американски щати, представен от Ройтерс.

" Като цяло, съгласно нас, украинците реализират прогрес в битката си за освобождение и възвръщане на териториите в Южна и Източна Украйна ", сподели пред публицисти американският боен представител, който изиска да остане неизвестен. " Смятаме, че в покрайнините на Харков съветските сили значително са отстъпили позициите си на украинците и са се изтеглили на север и на изток. Много от тези сили са се трансферирали през границата в Русия ", посочи той.

Говорител на украинското военно разузнаване съобщи, че съветските войски всеобщо се предават , защото " схващат безнадеждността на ситуацията си ". Съветник на украинския президент съобщи, че военнопленниците са толкоз доста, че стартират да се свършват местата, където могат да бъдат настанени. УНИАН разгласява и снимки на изоставена военна техника от съперника.

Украинските военни обявиха, че за 24 часа са освободили повече от 20 обитаеми места. Според английското министерство на защитата през последните дни силите на Киев са завзели територия, която е най-малко два пъти по-голяма от тази на Лондон.

След месеци на едва видим прогрес новата динамичност повдигна украинския морал и предизвика в Русия редки обществени рецензии към войната на президента Владимир Путин, отбелязва АП.

" В някои региони на фронта нашите бранители доближиха държавната граница с Руската федерация ", съобщи Олег Синегубов, губернатор на Харковска област. Руското министерство на защитата призна за неуспеха, като през уикенда съобщи, че войските му ще бъдат изтеглени от два региона в тази област, с цел да се прегрупират в източната Донецка област.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски ще разиска с ръководещия шеф на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева стратегия за даване на в допълнение финансиране на Киев. Зеленски прикани и Запада да форсира доставките на оръжие за Украйна и упрекна Русия, че постанова енергиен гнет над Европа, оповестява БНР.

Украинският водач ще търси пълномащабна стратегия за финансиране от фонда, оповестява организация Ройтерс, като не прецизира дали президентът Зеленски и Кристалина Георгиева ще беседват по телефона или ще проведат среща на четири очи. Изпълнителният съвет на МВФ през вчерашния ден е разискал опцията за даване на Украйна на 1,4 милиарда $ незабавна помощ посредством Механизма за бързо финансиране.

Зеленски още веднъж упрекна Русия, че с обстрела на Запорожката атомна електроцентрала постанова енергиен гнет.

" Това е енергиен гнет. Когато жителите по света страдат от мъчителното повишаване на енергийните източници - на електрическата енергия, на топлоенергия, Русия съзнателно дестабилизира газовия пазар в Европа. С обстрела си по Запорожие съзнателно лимитира опциите ни да изнасяме електричество в Европа. Износът на електрическа енергия от Украйна в този момент ще омекоти тежестта на енергийната рецесия по този начин, както износът на храни понижава тежестта на международната рецесия с храните. "

От своя страна Кремъл настоя през вчерашния ден, че така наречен от Москва специфична военна интервенция ще реализира задачите си. Говорителят Дмитрий Песков препрати съответните въпроси за украинското контранастъпление към министерството на защитата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР