В този момент бях безразсъдно смела. В този момент за

...
В този момент бях безразсъдно смела. В този момент за
Коментари Харесай

Марина Овсяникова: В Русия се върнаха времената на Сталин

В този миг бях неразумно смела. В този миг за мен нямаше значение какво ще се случи с мен. Пред очите на всички нас стартира да се прави най-ужасното и чудовищно закононарушение - военната експанзия над самостоятелна Украйна. И тази война лежи на съвестта на един човек - Владимир Путин и неговото обграждане. И в този миг – беше невероятно да замълча, това съобщи съветската журналистка Марина Овсяникова за решението си да прекъсне новинарската стратегия на съветската телевизия с афиш „ Не на войната против Украйна” преди една година.

Много руснаци в първите дни на войната излязоха на митинги, само че незабавно по-късно властта одобри закон, с който стартира да преследва тези, които ясно показваха антивоенната си позиция. В Русия на процедура се върнаха сталинските времена. Русия се трансформира в тоталитарна страна, отпред на която стои деспот и тези закони оказаха своето влияние върху обществото, тъй като хората се изплашиха да стачкуват. В началото започнаха да глобяват, след това да повдигат обвинявания и хората се изплашиха. Никой не искаше да бъде жертва на политически репресии. И стигнахме досега, в който в този момент е рисково даже с роднините си да приказваш на тази тематика. Сега процъфтява доносничеството и даже те могат да създадат донос против теб, продължи журналистът пред NOVA.

За първите мигове, откакто напуща студиото след постъпката си, Овсяникова съобщи:

В момента, в който излязох от студиото, към този момент ме очакваше цялото управление на малкия екран. Накараха ме да напиша пояснение за постъпката си, че съм направила това по лично предпочитание: там аз написах „ че всички те са военни нарушители, тъй като се занимават с агитация и мястото на всички тях е на правосъдната пейка на интернационалния съд в Хага”. Спомням си изплашения взор на моят началник, който беше в потрес от всичко, което се случи. Буквално коридорите на нюзрума се изпълниха със чиновници от пресслужбите. Започнаха да ме разпитват. И повече от 24 часа ме държаха затворена. Нямах достъп до юрист и до околните си.

Тази война наложително би трябвало да свърши с победа на Украйна и цивилизования свят. За Русия, за жалост, виждам печално бъдеще, тъй като Путин унищожава освен украинския народ, само че и своя личен. И какво ще последва след тази война – милиони разрушени фамилии. И считам, че Путин извърши държавна измяна, продължи журналистът.

Тя посочи и по какъв начин вижда разновидността за завръщане в Русия:

Докато Путин не почине, няма да мога да се прибера вкъщи. Всички чакаме това. Повече от милион руснаци напуснаха страната и няма да могат да се върнат до момента в който този диктаторски режим не падне. Много от нас се лишихме от вкъщи си и от родината си. И всички се надяваме, че в историята на нашата страна ще дойдат по-добри времена.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР